Levegőbe emelkedett az oroszlán a felújítás alatt álló budapesti Lánchídnál. Egyelőre csak az egyik. Restaurálni fogják őket.

Először Pesten

Elsőként a pesti hídfő egyik oroszlánját emelték le, a másikat a következő napokban, a budai hídfőn állókat pedig augusztus második felében viszik el.

A három részt külön viszik el

Az oroszlánok három kőtömbből állnak, eddig csak össze voltak cementezve. A három rész összességében nagyon nehéz, nagyjából egy busz súlyának felel meg.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Így könnyebb

A szobrokat most is három részben emelik le, majd ugyancsak három részben helyezik vissza  – közölte az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője a helyszínen.

Legendák nyomában

Puskár Anett kitért arra is, hogy az oroszlánokhoz – amelyek 1852-ben kerültek fel a Lánchídra – sok legenda fűződik.

Van-e nyelve az oroszlánnak?

Az egyik ezek közül, hogy a híd négy oroszlánszobrát alkotó szobrász, Marschalkó János a Dunába ugrott, amikor kiderült, hogy az oroszlánoknak nincs nyelvük. Ez azonban nem igaz, a helyszínen is meg lehetett tekinteni, hogy az oroszlánoknak van nyelvük.

Megmosdatják őket

A szobrokat egy újpesti műterembe viszik restaurálásra. A szobrokat vegyszerrel megtisztítják, majd hozzálátnak a javításokhoz.

Nem építenek hozzájuk semmit

A restaurátorok csak azokat a részeket állítják helyre, amelyek eredetileg is megvoltak. Így a szobrok szájában felül továbbra is csak szemfogak lesznek, de a kitört alsó fogakat kijavítják.

Akkor jönnek vissza amikor újra lesz forgalom

Az oroszlánok akkor kerülnek vissza a helyükre, amikor a Lánchidat visszaadják a közúti forgalomnak – mondta Puskár Anett.

2022 vége

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 végén adják vissza a hidat, így addigra a négy oroszlánszobor is visszaérkezik a hídfőkre – mondta Puskár Anett.

Sokan nézték a manővert

Az első oroszlánszobor leemelését Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke és Borsi Dávid, a BKK kommunikációs vezetője és szóvivője is végignézte a helyszínen.

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt