Autók mellett az utcán fogadta el a vesztegetési pénzeket Völner Pál, az igazságügyi miniszter helyettese – állítja a Legfőbb Ügyészség. Havonta kapta a pénzt, három év alatt 83 millió forinthoz jutott a végrehajtóktól azért, hogy a kiválasztott emberek kerüljenek bizonyos bírósági kerületekbe, ráadásul tőlük amolyan havi védelmi pénzt is kértek, ebből is részesedhetett Völner.

Korrupciós kapcsolat

Részleteket közölt a Legfőbb Ügyészség az Országgyűlés Mentelmi bizottságával arról, hogy miért kezdeményezi a vesztegetés elfogadásával gyanúsított Völner Pál igazságügyi államtitkár mentelmi jogánek felfüggesztését. A vádhatóág azt írta, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a letartóztatásban lévő Schadl György korrupciós kapcsolatot alakított ki a fideszes politikussal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Havi korrupciós apanázs

Az ügyészség szerint a kar elnöke jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt, alkalmanként 2-5 millió forintot, összesen 83 millió forintot adott a miniszterhelyettesnek azért, hogy Völner a végrehajtásról szóló törvényben meghatározott jogait a kar elnöke érdekeinek megfelelően gyakorolja, vagyis azt csinálja, amit kérnek tőle.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Annak az érdekét képviselte, aki fizetett neki

Völner Pál hivatali ismeretségeit, pozícióját és abból fakadó befolyását felhasználva, hivatalos személyeknél eljárva közreműködött olyan ügyek intézésében, amelyek nem tartoztak hivatali hatáskörébe – írja a 24.hu.

Havi fizetést adtak Völnernek

A Legfőbb Ügyészség szerint a végrehajtó kar elnöke Völner Pál folyamatos rendelkezésre állása érdekében, lényegében fizetést adott Völnernek. Budapesten és környékén Monor, Szigetszentmiklós és a Budai Központi Kerülei Bíróság mellett működő végrehajtóktól kapott pénzt Völner Pál.

Belenyúlt a pályázatokba is

Az ügyészségi tájékoztatás alapján Völner vállalta azt is, hogy a hivatali pozícióját arra fogja felhasználni, hogy adott esetben kiírás előtt álló vagy folyamatban lévő pályázatokat vagy más hatósági eljárásokat szintén Schadl kéréseinek megfelelően számára kedvezően befolyásolja.

Éttermekben és az utcán kapta a pénzt

Az ügyészségi dokumentum szerint a kar elnöke és Völner találkozókat bonyolítottak egymással, jellemzően éttermekben, valamint többször találkoztak az utcán a politikus gépjárműve mellett. Ezeken a találkozókon adta végrehajtói kamara elnöke Völner Pálnak a végrehajtói osztalékokból befolyt jogtalan előnyt. A pénzátadásokra jellemzően konspirált módon került sor.

Völnert is lehúzták, akik fizettek neki

A Legfőbb Ügyészség kiemelte, hogy Völner Pál összesen 83 millió forint jogtalan előnyt kapott Schadl Györgytől, 2018 májusa és 2021 júliusa közt, miközben Schadl több mint 800 milliós illegális vagyont halmozott fel.

Hierarchikus rendszer, vagyis bűnszervezet

Mint írták, Schadl és Völner olyan hierarchikus rendszert alakított ki és működtetett hosszabb időn keresztül, melynek keretében Völner Pállal kizárólag a kar elnöke állt kapcsolatban.

Védelmi pénz

A kar elnöke, Schadl György befolyását arra használta, hogy az általa kiválasztott személyektől az önálló bírósági végrehajtói kinevezésükért cserébe pénz kapott, ráadásul a zavartalan működésük biztosítása érdekében folyamatosan amolyan védelmi pénzt kérhetett. 

A miniszter lemondását követelik

Az ellenzék ma a Parlementben Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását követelte. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a miniszternek tudnia kellett helyettesének korrupciós ügyeiről, ezért bűnös, ha pedig nem tudott róla, akkor alkalmatlan és ezért kell távoznia. Varga Judit igazságügyi miniszter ma Olaszországba utazott, nem volt ott a Parlementben. Ide kapcsolódik: „Ne puffogjon képviselő asszony!” – mondta Kövér László, miközben az ellenzék elzavarná Varga Judit igazságügyi minisztert

Kiemelt kép: illusztráció – Völner Pál/BPK-montázs