Az Oroszországban lekepcsolták a mintegy 66 millió felhasználóval rendelkező Fecebook közösségi oldalt. Az AFP hírügynökség gyorshíre szerint pénteken kapcsolta le az orosz hírközlési hatóság. A Facebook cégének a Meta platform részvényei két százalékot csökkentek pénteken, az orosz lakosságnak már tényleg csak Putyin propagandája maradt, ahol betilthatják az újságot ha leírják: háború zajlik Ukrajnában.

Leállították a Facebookot és a Twittert

Már csütörtök éjjel is gondok voltak egyes híroldalakhoz és közösségi oldalakhoz való hozzáféréssel Oroszországban. A Lettországba emigrált Meduza független lapon kívül Facebookot, a Twittert valamint a BBC oldalait is korlátozottan, vagy egyáltalán nem lehetett elérni – írja az Telex.

A BBC-t is lekapcsolták

A BBC-t az orosz hatóságok csütörtökön tiltották le, miután az Európai Unió letiltotta az orosz állami támogatásból működő, és meglehetősen sok álhírt közlő RT és a Szputnyik adásait.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Blokkolnak az oroszok mindent, ahol a lakosság valódi hírekhez juthat

A háború kezdete óta sebességet váltott az internetes vasfüggöny leereszkedése; Oroszország számos alapvető internetes funkciót, mint az App Store és a Google Play is blokkolni kezdett, bár Moszkva nem rendelkezik olyan alternatívákkal, mint Kína, mely mára egy teljesen zárt online teret hozott létre.

15 év börtön annak, aki nem Putyin propadandáját nyomja

Oroszországban nemrég egy olyan törvényt fogadtak el, amely pénzbírsággal vagy akár 15 év börtönbüntetéssel is sújthatja a „hamis” információkat terjesztőket. A független újságírást ellehetetlenítő törvényre a BBC pénteken fel is függesztette oroszországi működését.

Nem nyomhattak orosz propagandát

Nemrég jelent meg a hír, hogy a Facebook bejelentette: az orosz állami média nem jeleníthet meg hirdetéseket náluk és nem használhatja pénzszerzésre a felületeket – közölte a Facebook közösségimédia-óriás anyavállalata.

Megjelölik Putyin tartalmait

A cég biztonsági részlegét vezető Nathaniel Gleicher a Twitteren közölte: emellett továbbra is megjelölik az orosz állami média által posztolt kétes tartalmakat. A Facebook korábban lehetővé tette az Ukrajnában élő felhasználók számára, hogy biztonsági okokból zárolják a profiljukat.

Nem tetszett az oroszoknak a Facebook lépése

Nick Clegg, a Meta alelnöke közleményében azt írta: az orosz hatóságok elrendelték, hogy a Meta hagyjon fel a tényellenőrzéssel és a tartalmak megjelölésével négy orosz állami hírforrás esetében. Clegg jelezte: visszautasították a követelést, ami miatt korlátozták a hozzáférést a Meta szolgáltatásaihoz.

Az orosz NMHH szerint borzasztó amit a Facebook művel

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor az alapvető emberi jogok és szabadságjogok megsértésével és cenzúrával vádolta a Metát – írta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Nem lehet leírni, hogy támadás

Közben az orosz médiahatóság több sajtóterméket is közleményben figyelmeztetett arra, hogy távolítsa el azokat a tartalmakat, amelyekben támadásként vagy invázióként ábrázolják az ukrajnai hadműveleteket.

Szerintük nincs invázió Ukrajnában

A hatóság szerint a Novaja Gazeta, az Ekho Moskvy, a Mediazona, a TV Rain és más lapok hamis információkat terjesztenek arról, hogy az orosz hadsereg ukrán településeket támadna, vagy hogy az orosz alakulatok akcióinak ukrán civil áldozataik lennének – írja a 444.

19 milliós bírság

A hatóság pénzbüntetés kiszabását is felveti, amiért az Oroszország és Ukrajna közötti háborút „támadásként”, „invázióként” vagy „hadüzenetként” írták le, és azt is közölte, hogy ha továbbra is így fogalmaznak, és nem távolítják el a már megjelent félrevezető tartalmakat, akkor az 5 millió rubeles (19 millió forintos) bírságon felül akár az oldalakhoz való hozzáférést is letiltja.

Kiemelt kép: illusztráció