Vidnyánszky Attila rendkívüli társulati ülést tartott a Nemzeti Színházban történt pénteki baleset miatt. A színház vezetője hétfő délelőtt lemondott az intézmény vezetéséről.

Lemondott a vezérgigazgató

Vidnyánszky Attila vezérigazgató a péntek esti sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert  – közölte a teátrum.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszólalt a minisztérium

Nem sokkal később a Kulturális és Innovációs Minisztérium közölte: Csák János miniszter a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel, addig is Vidnyánszky Attila maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait. A Minisztérium továbbra is folyamatos kapcsolatot tart az intézménnyel és figyelemmel követi a vizsgálati eljárást.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Baleset a Nemzetiben

Amint arról mi is beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, péntek este két színész súlyos baleset ért a Nemzeti Színházban. A Rómeó és Júlia című előadás közben zuhantak le a díszletről. A műsort azonnal megszakították, a helyszínre mentők érkeztek.

Megműtötték őket

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó olyan komolyan megsérültek, hogy meg is kellett őket műteni. Felépülésük hónapokig is eltarthat. A kórházi kezelés után hosszú rehabilitációra lesz szükségük. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Osztályán kezelik őket.

Megszólalt a szemtanú

„Ez borzasztó! Imádkozom értük! Két kiskamasz unokahúgom ott volt az előadáson, azóta is hatása alatt vannak a szörnyű balesetnek. Amikor kiterelték őket, egyikük bent felejtette a telefonját, visszaszaladt, s akkor már négy mentő állt a színház előtt, a sebesültek vértócsában feküdtek” – írta közösségi oldalán Bódis Kriszta, rendező.

Jajgatott a színésznő

„Szász Júlia színésznő jajgatott: ‘nem akarok meghalni, élni akarok!’” – írta Bódis Kriszta. Információk szerint korábban többen is jelezték Vidnyánszky Attila főigazgatónak, és a Rómeó és Júlia rendezőjének , hogy a díszlet életveszélyes.

Kinek a felelőssége?

„A Nemzeti Színház szervezeti és működési szabályzata szerint a vezérigazgató a „felelősségi körében gondoskodik a művészeti munka tárgyi, személyi és szervezeti feltételeiről, és felelősséggel tartozik az egyes munkaterületek felügyeletéért. A vizsgálatnak ki kell terjednie a felelősség kérdésére is, mivel emberélet került veszélybe” – áll a rendezőnő bejegyzésében.

Jobban vannak

Semmelweis Egyetem hétfő délelőtt közölte: szerencsére már mindkét színművész jobban van. „Végtagsérülésekkel szállították pénteken a mentők a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót, akiket még aznap megműtöttek. A Nemzeti Színház színészei jobban vannak, állapotuk stabil, de még nem hagyhatták el a klinikát”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ókovács üzent

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója közösségi oldalán üzent a lemondott vezérigazgatónak: „Attila, maradj! A traumán átvezetni a társulatot is Te vagy hivatott. Az OPERA kiáll a Nemzeti mellett. Szükség van rá – és Rád!”

Kiemelt kép: Vidnyánszkí Attila – Forrás: Youtube