5 százalékban maximalizálja a CSOK feltételeinek utólagos nem teljesítése esetén fizetendő késedelmi kamatot a Magyar Közlönyben megjelent, friss kormányrendelet. Az október 1-jével hatályba lépő intézkedés a CSOK-ot már igénybe vett párokra is vonatkozik.

A gyermekvállalás

A CSOK a már meglévő gyermekekre is igénybe vehető, azonban sokan „megelőlegezett CSOK”-ként, vagyis előre vállalt gyermekek után veszik igénybe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

4, 8, 10 év

Mint ismert egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, a legalább három gyermek után igényelhető 10 milliós CSOK esetében 10 év alatt kell teljesíteni a vállalást.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ha nem teljesül a vállalás

Azonban, ha a vállalás nem teljesül, akár gyermek meg nem születése, akár válás miatt, akkor büntetőkamattal együtt kell visszafizetni a más igénybe vett támogatást. Fontos, hogy (örökbefogadás, halva születés vagy igénylői halál esetén teljesítettnek számít a feltétel, írta meg a Portfolio.

Késedelmi kamat

Az egy, illetve két gyermek után igénybe vett CSOK-ot a Ptk. szerint késedelmei kamattal, a legalább három gyermek után járó 10 milliós CSOK-ot viszont annak ötszörösével növelten kell visszafizetni a gyermekvállalási határidő leteltét követően.

Durva büntetés

Mivel a CSOK kamatmentes tartozásnak számít, az ebben a félévben érvényes 7,75 százalékos késedelmi kamatról, valamint annak ötszöröséről, 38,75 százalékról van szó.

65 százalék

Viszont a jelenlegi 13 százalékos alapkamat kisebb összegű CSOK esetén már 13 százalékos késedelmi kamatot, a 10 milliós CSOK esetén pedig 65 százalékos büntetőkamatot jelentett volna.

Friss rendelet

A Magyar Közlönyben megjelent friss rendelet szerint azonban a kormány úgy döntött, hogy ezeket a késedelmi kamatokat egységesen 5 százalékban maximalizálja, ezt pedig a már igénybe vett támogatásokra is alkalmazza. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

CSOK: Fontos dologra kell figyelniük azoknak, akik kedvezményes hitelt vettek fel

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels