Tíz civil szervezet kérte közös közleményben, hogy a felújítást követően ne kapják vissza az autósok a Lánchidat. Véleményük szerint a gépjárműforgalom jelentős csökkentése kulcsfontosságú. Úgy gondolják, nemcsak a budapesti lakosság, de a turisták, és a Lánchíd környékén lévő szolgáltatók is jobban járnának, ha a híd funkciót váltana.

Jelentősen csökkentsék a gépjárműforgalmat!

Tíz civil szervezet kéri közös közleményben, hogy a felújított Lánchídon a korábbihoz képest jelentősen csökkentsék a gépjárműforgalmat, szerintük „ugyanis csak így teremthető meg a megfelelő kapcsolat a Belváros, a pesti alsó rakpart, valamint a Budai Várnegyed között a Lánchíd segítségével.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Méltó szerepet a Lánchídnak!

„A Lánchíd Budapest és Magyarország egyik legismertebb, szimbolikus értékű építménye, így szükségesnek tartjuk, hogy végre történelmi értékéhez méltó szerepet kaphasson, ahogyan az hasonló belvárosi hidak esetén már számos másik európai városban is megtörtént” – írják a közleményben.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Átalakított rendszer

A civilek szerint ennek érdekében a felújítás előtti, közlekedésben betöltött szerepe érdemi felülvizsgálatra szorul, hogy állandóan túlterhelt közlekedési folyosó helyett olyan rendszer jöjjön létre, amelyben nyertesei is vannak a híd használatának.

A turisták is jól járnának

A közlemény szerint nemcsak a budapesti lakosság, de a turisták, és a Lánchíd környékén lévő szolgáltatók is jobban járnának, ha a híd funkciót váltana.

Részleges forgalomcsillapítás

„A még folyamatban lévő felújítás kapcsán azt is láthattuk, hogy a híd közúti forgalomból történő teljes kiemelése sem okozott megoldhatatlan forgalmi akadályt a város közlekedésében, így egy részleges forgalomcsillapítás, melyben a tömegközlekedés kaphatná a főszerepet, kiegészülve a gyalogos és kerékpáros közlekedőkkel, előnyére válhat a város forgalmának és közösségi térré alakíthatja a Lánchidat” – írják.

Az aláírók

A közleményt aláírói: A járda a gyalogosoké, Járókelő Közhasznú Egyesület, Kis Távolságok Városa Alapítvány, Kortárs Építészeti Központ, Kulcs a városhoz, kulcs a közélethez Egyesület, Magyar Urbanisztikai Tudásközpont, Miutcánk.hu, Rehab Critical Mass Alapítvány, Újlipótváros Szuperblokk Civil Társaság, Város és Folyó Egyesület – számolt be róla a 444.hu.

Sikeres próbaterhelés

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy újabb mérföldkőhöz ért a Lánchíd felújítása: szombaton sikeres próbaterhelésen esett át a híd. A szakemberek 24, egyenként 20 tonnás teherautót vettek igénybe a mérésekhez.

Alakváltozások és feszültségek

Nemcsak a híd saját frekvenciáját mérték, hanem a nyúlásmérő bélyegek segítségével azt is figyelték, milyen alakváltozások következnek be a szerkezetben, és milyen feszültségek keletkeznek az egyes elemekben.

Jól vizsgázott a híd

Az eredmények teljes körű értékelése még folyamatban van, de az elsődleges adatok alapján a Lánchíd jól vizsgázott: a terhelés során mért értékek megegyeztek a szakemberek által számított értékekkel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiemelt kép: a Lánchíd. Fotó: archív.