A honvédelmi miniszter volt kabinetfőnöke lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja. A jelenlegi kancellárral Vidnyánszky Attila közölte, hogy közös közös megegyezéssel távozik pozíciójából.

Leváltották a SZFE kancellárját

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja. A 444 értesülései szerint a  Vonderviszt Lajost Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter volt kabinetfőnöke váltja.

A miniszterelnök nevezi ki a kancellárokat

A 2015-ben bevezetett új rendszerben a miniszterelnök által kinevezett kancellárok vették át az egyetemek gazdasági irányítását. Orbán Viktor akkor először Vidnyánszky egyik alkalmazottjának feleségét, a korábban a Fidesznek dolgozó Papp Csillát jelölte az SZFE kancellárjának.

Heves ellenállás miatt Orbán Viktor változtatott

Végül az egyetem heves ellenállásának köszönhetően egy másik pályázó, Vonderviszt Lajos került pozícióba. Őt ugyan szintén a kormány küldte és neki sem volt színházi kötődése, de legalább politikai sem

Év végéig volt szerződése

A 444 azt írja, Vonderviszt Lajosnak hiába írta alá december 31-ig szóló szerződését a kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila behívatta, majd közölte vele, hogy közös megegyezéssel távozik pozíciójából, majd utódját is bemutatta neki.

Hende Csaba kabinetfőnöke volt

Az új kancellár Szarka Gábor, aki a katonai főiskolán gépesített lövész tisztként végzett, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett. 2010-ben ezredessé léptették elő, ekkor Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, majd miniszteri biztosa lett. 2019 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusáért felelős főigazgatója volt.

Elfoglalták az egyetemet a diákok

Ahogy korábban a BudaPestkörnyeke.hu is megírta, augusztus végén lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes vezetése, mivel nem értenek egyet Vidnyánszky Attila kinevezésével. Az egyetem hallgatói és dolgozóinak egy része ugyanis mindezt politikai beavatkozásként értékelte.

Azóta sem álltak helyre a dolgok

Már egy hónapja a diákok uralják az egyetem épületét. Csak azok az oktatók léphetnek be, akiket a diákok beengednek.

Alternatív oktatásra készülnek

A tanárok sztrájkbizottságot hoztak létre, sztrájkolni fognak, ha a nem teljesítik a követeléseiket. A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium bejelentette, hogy sztrájk esetén alternatív oktatást szerveznek, ehhez már minden készen áll.

Kiemelt kép: Színház – és Filmművészeti Egyetem – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu