A katolikus, a református és az evangélikus egyház levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan a lelkészeket is vegyék előre az oltási tervben – írta meg az MTI Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének nyilatkozata alapján.

Heroikus küzdelem

Fabiny szerint a lelkészek heroikus küzdelmet folytatnak, és az életüket kockáztatják, amikor elmennek a betegekhez vagy amikor temetnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Veszélyeztetett helyzet

A püspök szerint a lelkészek munkájukból adódóan veszélyeztetett helyzetben vannak, ezért amennyire méltányos a tanárok oltása, ugyanannyira indokolt az ő védettségük biztosítása is. Hozzátette, hogy természetesen nemcsak a három nagy keresztény felekezet, hanem valamennyi egyház lelkészeinek oltását kérik.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Komoly feladat vár az egyházakra

Fabiny meglátása szerint komoly feladat vár az egyházakra a társadalom lelki egészségének helyreállításában. A több mint egy éve tartó koronavírus-járvány érthető módon kiábrándulttá, depresszióssá tette a társadalmat, és az ebből való felépülésben az egyházak sokat tudnak segíteni – mondta a püspök.

Pár hete elhunyt egy plébános

Az egyházak számára azért is lehet égető kérdés az oltás beadása, mert pár héttel ezelőtt – mint ahogyan azt a BudapetKörnyéke.hu is megírta – koronavírusban elhunyt a Szent István-bazilika plébánosa, Snell György. Mint akkor beszámoltunk róla  a bazilikában szolgáló káplán atyák is elkapták a fertőzést, emiatt szünetelnek a misék a bazilikában.

Meghalt a plébános

Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg – írta közleményében akkor Erdő Péter bíboros, prímás. 

Megszólalt Erdő Péter

„Snell György püspök életéért és szolgálatáért hálásak vagyunk, és imádságunkkal a Mindenható Isten irgalmába ajánljuk. A temetéséről később rendelkeznek” – mondta a bíboros.

Snell György – Forrás: Magyar Kurir

Shell György pályája

Snell György 2003-tól 2014 végéig ellátta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága igazgatói tisztségét. 2008. augusztus 1-jétől a budapesti Szent István-bazilika plébánosa volt.

Ferenc pápa nevezte ki

Ferenc pápa 2014. október 20-án az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki, és a pudenzianai címzetes püspöki címet adományozta neki. Püspökké szentelése 2014. december 6-án volt a Szent István-bazilikában.

Fél óráig szólt a harang

A főpap lelki üdvéért péntek reggel fél órán keresztül szólt a Szent István-bazilika valamennyi harangja és húsz percen keresztül az esztergomi bazilika prímásharangja.

Karanténban vannak a bazilika papjai

Erdő Péter bíboros az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldalán megosztott videóban kijelentette, hogy „egy darabig, amíg a karantén ideje tart, a Szent István-bazilikában szüneteltetni kell az istentiszteleti életet.”

Más is koronavírusos lett

Nemcsak Snell György, hanem a plébánián szolgáló káplán atyák is elkapták a vírust. „Éppen ezért meg kell vizsgáltatni az összes kontaktszemélyt, vagyis a Szent István-bazilikában dolgozó világiakat is” – mondta akkor Erdő Péter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szent József Plébániatemplom – Forrás: MTI/Mohai Balázs