Zárva lesznek ma a háziorvosi, a fogorvosi és a szakorvosi rendelők, valamint a védőnői tanácsadók és a gyógyszertárak; a július 1-je az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap.

Ügyelet

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a folyamatos egészségügyi ellátás érdekében az egészségügyi szolgáltatók a sürgős esetek ellátását az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a kórházi ellátásra is.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Körzeti orvos sincs

A háziorvosi rendelők betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Patikák is zárva

A gyógyszerellátás a legtöbb településen szintén ügyeleti rend szerint lesz biztosított. Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településen vagy megyénként, akár kilistázva) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján lehet tájékozódni.

Ezt ünneplik

A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, “az anyák megmentője” születésnapján, július 1-jén tartanak.

Több mint egymillióval több fertőzött

A világon 547 415 112 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 335 724 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 546 359 691 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 334 287 volt.

Figyelmeztet az igazgató

A koronavírus újabb masszív hulláma várható Európában a nyáron – közölte csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója. A WHO szerint az utóbbi hetekben a fertőzöttek száma az európai kontinensen több mint a háromszorosára növekedett.

A kánikula is betesz a mentőknek

Az Országos Mentőszolgálat statisztikáin már látszik a kánikula hatása, hiszen egy átlagos napon a 3300-3500 riasztást kapnak a mentők országszerte, ami egy óriási szám, de ilyenkor a kánikula idején ez tovább szokott emelkedni. Most is ez látszik, az elmúlt napokban körülbelül 3700-3800 riasztás volt – mondta Györfi Pál OMSZ szóvivő.

Még bírják

Győrfi Pál megjegyezte: az Országos Mentőszolgálat akár 30 százalékos esetszám-növekedést is képes kezelni a kapacitásaival, és ha szükséges, akkor ezt tovább erősítik, akár regionálisan is. 

Címlapfotó: dunakeszi sztk épülete.