A Magyar Autóklub nyílt levélben kérte Karácsony Gergely Főpolgármestert, hogy ne döntsön a veszélyhelyzet idején társadalmi és testületi vita nélkül a Főváros életét hosszú távon meghatározó kérdésekben.

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál is beszámolt arról, hogy a teljes fővárosban megszüntetné a 70-es sebességhatárt a gyorsutakon Karácsony Gergely, a jövőben ezeken a szakaszokon is 50-nel lehetne közlekedni. A nem fűutakon is szigorítanának, ott egységesen 30 km/óra lenne a megengedett legnagyobb sebesség.

A szervezet szerint a Közgyűlés részére benyújtott előterjesztés a „Főváros közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási tervének kidolgozásáról” címet viseli, miközben már olyan kérdésekben foglal előzetesen állást, melyek tekintetében vizsgálat elrendelésének szükségességét hangsúlyozza. Ez önmagában ellentmondás – írják.

Hasonló ellentmondás és nyilvánvalóan prekoncepciónak tűnik, hogy az előterjesztés a mellékúthálózat esetében egységesen 30km/h-ra történő csökkentését javasolja. A szervezet hiányolja a baleseti statisztikák bemutatását, vitatja azok létezését, arra nézve, hogy az abszolút sebességtúllépés domináns szerepet játszott volna a balesetek bekövetkezésében az előterjesztésben szereplő útvonalakon.

Sem a balesetek számának csökkenése, sem a közlekedésből származó károsanyag kibocsátás mérséklődése így nem bizonyított, sőt, a tervezet elfogadásával – a közösségi közlekedés fejlesztéseinek hiányában – a forgalmi helyzet csődjére lehet számítani – állítja a Magyar Autóklub.

A Magyar Autóklub felajánlotta segítségét a döntéselőkészítésben, mivel szerintük ez mindannyiunk közös érdeke.

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója is véleményezte a tervezetet, úgy látja, hogy veszélyes a főpolgármester által bejelentett fűnyíróelven történő, általános forgalomcsökkentési terv.

Kiemelt kép: illusztráció