„Maradj otthon húsvétkor” – ezt kéri a Magyar Orvosi Kamara mindenkitől. A szervezet szerint Magyarországon 5 percenként hal meg egy ember koronavírus miatt. Egy másik orvosi szervezet szerint nagyon fontos lenne bemutatni, hogy mi is történik valójában a kórházakban, mert így komolyabban vennék az emberek a járványügyi intézkedéseket.

5 percenként meghal egy ember

„Magyarországon 5 percenként meghal egy ember koronavírusban. Tégy azért, hogy ne te legyél a következő!” – többek között ez a szöveg jelenik meg a Magyar Orvosi Kamara által posztolt videóban, amelyben azt kérik mindenkitől, hogy húsvétkor maradjon otthon, ne kezdjen családlátogatásba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Maradj otthon húsvétkor!

„A járvány továbbra is tombol. Maradjunk otthon idén húsvétkor, ezzel is csökkentve a fertőzés vagy a megfertőződés esélyét” – írja az orvosi kamara.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Itt tudod megnézni az orvosi kamara videóját

267-en haltak meg

A pénteken közzétett adatok szerint 9055 az új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt Elhunyt 267 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 21 262 főre emelkedett.

1467-en vannak lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 413 370 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 236 144 főre emelkedett. 11 747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen. 

A sajtó szerepe

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint hogy nagyon fontos lenne, hogy a sajtó munkatársai bejuthassanak az egészségügyi intézményekbe, és objektíven bemutathassák azt, hogy milyen heroikus küzdelem zajlik a kórházakban.

Objektív tájékoztatás

Dr. Tóth Judit Mária az Alfahírnek azt mondta, hogy „nem a szenzációhajhász képsorokra kell gondolni, és szerinte a sajtó is objektív tájékoztatásra törekedne, a személyiségi jogok figyelembevételével, a betegek arcának kitakarásával, és csak azok az egészségügyi dolgozók jelenhetnének meg a tudósításokban, akik ehhez hozzájárultak”.

A nyilvánosság segítene

„Nem gondoljuk, hogy ezzel akadályoznák az a kórházban zajló munkát, sőt, azzal, ha a tudósítások következtében az emberek komolyabban vennék a járványügyi szabályokat, csak segítenék az egészségügyi dolgozókat abban, hogy csökkenjen rajtuk a jelenlegi nyomás. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a járványnak minél hamarabb vége legyen”.

Nem tartják be a karanténszabályokat

A MOSZ alelnöke szerint „így a társadalom jobban megértené, elfogadná, és betartaná a járvány lassítása érdekében meghozott korlátozásokat. Mert még mindig azzal szembesülünk, hogy sokszor igazoltan pozitív emberek sem tartják be a karanténszabályokat és elmennek bevásárolni, ezáltal terjesztve a járványt” – tette hozzá a MOSZ alelnöke.

Csak akkor hiszik el, ha már nagy baj van

Tóth Judit Mária szerint szomorú, hogy sokan csak akkor hiszik el, hogy baj van, amikor saját maguk vagy szerettük kerül súlyos állapotban kórházba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Covid-osztály a Semmelweis Egyetemen – Forrás: SE/Kovács Attila