Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója egy interjúban árulta el, hogy sem 2022-ben, sem nyáron már nem lesz koronavírus Magyarországon. Kijelentését a fertőzésen átesett sok beteg és a beoltottak magas száma miatt mondta, mert szerinte ezekkel a számokkal szemben nem tud mit kezdeni a vírus.

Megelőztük a negyedik hullámot

„Nem lesz Covid 2022-ben, Magyarországon már nyáron sem. Covid-esetek lesznek, de azoknál, akik be vannak oltva, vagy átestek a betegségen és még be is vannak oltva, ott komoly történet nem lehet” – nyilatkozta a Semmelweis Egyetem rektora.

Nem tud kialakulni újabb hullám

Merkely Béla szerint nem lesz negyedik hullám, mert nem tud egy olyan mutáció kialakulni, ami Magyarországon egy újabb vírushelyzetet teremthetne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jók a számok

Mindezt mondta azért, mert egyrészt nagyon magas az átfertőzöttség – eddig 802 088 fő esett át a koronavíruson – és nagyon magas az átoltottság is – elértük az 5 millió beoltottat. Sőt nemcsak egy, hanem sokféle vakcinával oltottak, ezt dicsérte a kardiológus.

Nem lehet megúszni

Merkely arról is beszélt, hogy oltás nélkül nem lehet megúszni a járványt, “az lehetetlen feladatra vállalkozik”. Szerinte csak idő kérdése, hogy az oltatlanok mikor kapják el a vírust.

2022-ben nem lesz Covid

A rektor úgy látja, hogy 2022-ben már nem lesz Covid, sőt itthon már a nyáron sem lesz. Ugyanakkor kiemelte, hogy fertőzések elő fognak fordulni az oltatlanok körében, de azok közül, akik felvették az oltást vagy megbetegedtek és beoltatták magukat, már nem történhet semmi baj.

Kitart a védelem

“Én biztos vagyok benne, hogy az oltás sokkal tovább tart, mint fél év” – mondta megnyugtatóul Merkely.

Fiatalok vannak kórházban

Merkely Béla az interjú során azt is elmondta, hogy a kórházak jelenleg a fiatalokkal vannak tele. “Az előbb itt láttunk betegeket, ezek mind fiatal emberek, ezek nem idős betegek” – mondta az orvosprofesszor.

Egyre kevesebben fertőződnek meg

Az elmúlt 24 órában 416 új fertőzöttnél mutatták ki a fertőzést, a betegségben pedig elhunyt 44 beteg. Az alacsony számok a járvány harmadik hullámának lecsengését mutatják.

Kevesen vannak kórházban, sok a beoltott

A friss adatok szerint jelenleg 1399 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen. A számok jóval kedvezőbbek, mint amilyenek a márciusi adatok voltak, és ez köszönhető annak is, hogy elértük az 5 millió beoltottat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Merkely Béla – Forrás: semmelweis.hu