Több ezer rendőr dolgozik azon, hogy a pápa biztonsága garantálva legyen – mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Nincs fenyegetettség

Hajdu János ismertette: sem a magyar hatóságoknak, sem a vatikáni csendőrségnek nincs fenyegetettségre utaló információja, így technikai akadálya nincs a vasárnapi látogatásnak.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közel a hívekhez

Kérdésre válaszolva ismertette: a katolikus egyházfő pápamobilon való közlekedése a néhány órás látogatás neuralgikus pontja, itt kerül Ferenc pápa legközelebb a hívekhez, akiket azonban ellenőrzött beléptetési rendszeren keresztül engednek be a területre.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 

Mint ismert, és ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is hírt adott a pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretein belül látogat Magyarországra, szeptember 12-én, vasárnap.

Mit jelent az, hogy eucharisztikus kongresszus?

Az eucharisztia görög szó, jelentése az a szertartás, mellyel Krisztus az utolsó vacsorán elmondott szavait és tetteit ismétlik meg liturgikusan rögzített módon. A katolikusok a szertartás során megszentelt kenyeret és a bort az oltáriszentségnek tekintik, mely magával a szentmisével jön létre. Ekkor a kenyér és bor átlényegül, azaz Krisztus testének és vérének lényegévé változik. Ez a szentmise egyik legfontosabb pillanata.

Harmadszor adunk otthont a rendezvénynek

Magyarország egyébként 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel. Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

A pápa miséje

A római katolikus egyházfő a kongresszus zárónapján, szeptember 12-én celebrálja majd a zárómisét, az úgynevezett statio orbist. Azt jelezve, hogy a szentmise végén innen adják tovább a következő stációnak, állomásnak, a következő városnak a rendezés „stafétabotját”. A kongresszusnak 2024-ben az ecuadori Quito ad majd helyt. Ferenc pápa budapesti látogatása kongresszusi részvétel lesz, nem országlátogatás – az egyházfő ennek megfelelően nem vesz majd részt komoly diplomáciai eseményeken, bár Orbán Viktor miniszterelnökkel várhatóan találkozik.

Erős üzenet

Erdő Péter, bíboros szólt arról is: Ferenc pápa részvételének a záró szentmisén, a statio orbison nagyon erős jelképes üzenete van. Az úgynevezett statiós miséknek régen, például Róma városában az volt a szerepük, hogy bizonyos kiemelt napokon a város templomaiban nem tartottak szentmisét. Csak egy mise volt, amelyet a város püspöke mutatott be, az egész papság és minden hívő azon vett részt. Ezzel fejezték ki, hogy “Krisztus asztala körül valamennyien egyetlen közösséget alkotunk” – magyarázta.

Pozitív érdeklődés

A bíboros kiemelte: nemcsak a katolikusok figyelmét keltette fel a találkozó, az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy Magyarországon és a környező országokban is “van egy pozitív, ökumenikus érdeklődés” a kongresszus iránt. A többi felekezet nem a hitbéli különbséget nézi, hanem azt, hogy “egy nagy keresztény találkozóra van” alkalom Budapesten. Megjegyezte: a keleti keresztényekkel ráadásul “az eucharisztia tekintetében egyetértünk, tehát közös a hitünk”, így “valódi alapja van a közös ünneplésének”.

Találkozás Orbán Viktorral

Ferenc pápa budapesti látogatása kongresszusi részvétel lesz, nem országlátogatás – az egyházfő ennek megfelelően nem vesz majd részt komoly diplomáciai eseményeken, bár Orbán Viktor miniszterelnökkel várhatóan találkozik.

Tóth Gabi lép fel a pápa előtt

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportál is megírta a pápa miséje előtt fellép Tóth Gabi is, aki ezt a hírt pár hete osztotta meg a közösségi oldalán a rajongóival. A bejelentése után kapott hideget-meleget, sokan úgy vélik nem Gabi a legalkalmasabb személy erre a feladatra, ám mindezek ellenére az énekesnő izgatottan várja a fellépést.

Ekkor volt az első

Az első eucharisztikus kongresszust 1881-ben tartották az észak-franciaországi Lille-ben. Az elmúlt másfél évszázadban a mozgalom világméretű rendezvénnyé nőtt, kezdetben évente, majd kétévente, az utóbbi évtizedekben négyévenként más-más kontinensen tartják meg. Az eucharisztia szó egyszerre jelent szentmisét, az utolsó vacsorát megjelenítő cselekményt és az Oltáriszentséget, a szentmisén – a katolikus egyház tanítása szerint – Jézus Krisztus testévé és vérévé átváltoztatott kenyeret és bort.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferenc pápa – Forrás: Pixabay