Magas a koronavírus-fertőzött betegek halálozási aránya a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, az intézménybe a járvány kezdete óta összesen 202 embert vittek be COVID-19 betegség miatt, közülük 60 elhunyt. A halálozási arány a kórházban 29 százalékos, míg a magyar általános halálozási ráta 12,2 százalék.

A kórház a Pesti Úti Idősek Otthonának területileg illetékes ellátóhelye. Az otthon lakói közül több mint háromszázan fertőződtek meg a járványban, közülük 44-en elhunytak.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház egyik név nélkül nyilatkozó dolgozója a Népszavának arról beszélt, hogy a védőfelszerelésük időnként hiányos, és abban sem biztosak, hogy ami van, az elég védettséget ad.

Az izolációt egy gipszkarton fal és egy ajtó jelenti, csakhogy az nem ér fel a mennyezetig – idézték a megszólalót, aki szerint március elején, a járvány kezdetén azért sokkal rosszabb volt a helyzet: a fertőzésgyanús eseteket több ágyas szobákba zárták össze, de csak két nap múlva derült ki, hogy ki kapta el a vírust.

Az intézmény egyik osztályán takarékosság okán építkezéseken használatos kék műanyag takarófóliával alakították ki a covidos osztályokra vezető járvány-zsilipeket. Ezek hivatottak megállítani a vírus tovább terjedését. Mindezek után elég furcsa, hogy a népegészségügyi központ állítólagos áprilisi járványügyi ellenőrzésekor a kórház egyik covidos osztályát sem záratta be. Így azok azóta is fogadják a betegeket. 

A dolgozókat március végén, szúrópróbaszerűen kezdték szűrni, miután többen megbetegedtek. Az RTL Klub Híradója kedden arról számolt be, hogy az intézmény 1400 munkatársa közül 24 igazoltan fertőzött, a Népszava információi szerint a “covidos” osztály főorvosa is köztük van. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál is beszámolt arról, hogy maszk nélkül dolgozhatott két nővér a kórházban, akik megfertőzhették a kollégáikat.

A Pesti úti otthonban történtek miatt korábban rendőrségi vizsgálat indult, amelyhez a Bajcsy-Zsilinszky Kórházból is kértek be dokumentumokat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációja szerint április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt. Minden harmadik fertőzés kórházi eredetű.

Kiemelt kép: illusztráció