Az adómentességek és a bértámogatások május 31-ig járnak a válság miatt nehéz helyzetben lévő ágazatok szereplőinek. Ugyanakkor június 1-től még számos intézkedést vezetnének be, úgymint például a kedvezményes áfát az elviteles rendelésre vagy a kamatmentes gyorskölcsönt, amely a nehéz helyzetben élő családoknak, vállalkozásoknak nyújthat segítséget.

Elengedik az adót

“Májusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban” – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szükséges támogatás

Tállai hozzátette, hogy az adóügyi könnyítésre azért is van szükség, mert ez több mint 130 ezer dolgozót érint, másrészt segíti a gazdaság helyreállítását. Az intézkedés összességében csaknem 30 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Még lehet igényelni

Az érintett, csaknem 20 ezer vállalkozás május 31-ig még igényelheti az adóelengedést: nekik csak be kell jelölniük a havi adó- és járulékbevallásukban az erre a célra kialakított mezőket. “A májusi időszakra vonatkozó bevallást majd június 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak” – mondta.

Bértámogatás is igényelhető

Tállai András arra is felhívta a figyelmet, hogy május 31-ig még igényelhető az ágazati és a kutatás-fejlesztési bértámogatás is, amelyből egyébként május 8-ig már több mint 84 milliárd forintot kiutaltak a kormányhivatalok.

Alacsonyabb az adó elvitelre

Az államtitkár kiemelte, hogy az az adókönnyítés is segíti a vendéglátókat, hogy május 31-e után is a legalacsonyabb, 5 százalékos általános forgalmi adót kell felszámítaniuk az elvitelre vagy házhoz szállítás során. Az intézkedésről november 14-én döntöttek, és azóta már több mint 10 milliárd forint maradt az érintetteknél.

Kamatmentes gyorskölcsön is elérhető

“A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön lehet a biztosíték arra, hogy Magyarországon lesz a leggyorsabb a gazdaság újraindítása” – szögezte le Tállai András.

Nagy segítség a nehéz helyzetben

Tállai szerint az akár 10 millió forint hitelösszegig elérhető kölcsönt már nemcsak a járvány leginkább sújtotta ágazatokban tevékenykedő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, hanem azok a kisvállalkozások is, akiknek az árbevétele a járvány miatt jelentősen lecsökkent.

Rajtuk is segíthet a gyorskölcsön

Az államtitkár úgy véli, a gyorskölcsön nem csak azoknak a kisvállalkozásoknak, egyesületeknek jelent majd nagy segítséget, amelyeknek a tavalyi árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot, és az minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es volt, valamint átlagos állományi létszáma nem haladta meg a 25 főt.

Ennyi igénylés érkezett

Tállai András azt mondta, hogy május 18-ig 5800 igénylés érkezett 47 milliárd forintot meghaladó összértékben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapesti étterem – Forrás: BudaPestkörnyéke