Hatalmas ingatlanberucázástól félnek Gazdagréten. Állítják, 270 lakásos társasházat fognak építeni a Madárhegyre az erdő helyére, a lenti képen pirossal jelzett területre. A környéken élők azt mondják, hogy a végsőkig elmennek, hogy megakadályozzák az építkezést, amely teljesen tönkre tenné a környéket. A legendás Szomszédok című filmsorozat is Gazdagréten játszódott, az egyik főszereplője, Vágási Feri biztosan kiakadna, ha megtudná, mi készül szeretett panelje közelében. A tiltakozók videóját a cikkünk alján lehet megnézni.

Beépítés ellen tiltakoznak

Eddig majdnem 4 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben a 11. kerületi Madárhegyen egy 20 ezer négyzetméteres zöldterület beépítése ellen tiltakoznak. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a magántulajdonban lévő telken a Bayer Construct húzna fel egy 270 lakásos társasházat, amelynek magassága a 11 métert is elérheti. 

A pirossal jelzett területen épülhet meg a 270 lakásos társasház

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megindult a munka

A lakók szerint a klímaválság idején megengedhetetlen a fák kivágása, ráadásul úgy vélik: nem lesz elég hely az amúgy is hiányos infrastruktúra kiépítésre. A néhány napja megindult munkák mindenesetre leálltak, azt pedig az önkormányzat vizsgálja majd, hogy a cég a szabályoknak megfelelően végezett-e tereprendezést.   

Betondzsungel

A petícióban így fogalmaznak: “A környékbeliek Gazdagrétről, Sasadról is oda járnak túrázgatni, fotózni, kutyát sétáltatni. Családdal, vagy éppen egyedül. Madárhegy biztosítja a sűrűn beépített környék átszellőzését. Adja a betondzsungelek friss levegőjét. A parkolás már most megoldatlan . Ki akar még több ezer lakást , miközben a forgalom már így is túlterhelt? A 2018-as építkezési szabályzat alapján már 40 %-os beépíthetőség! Ez hatalmas arány! Mi aláíró helyiek nem kérünk több beruházást” – írják a petícióban.

Kivonult a rendőrség is

Az elmúlt napokban többször is kint járt a rendőrség annál a 11. kerületi teleknél, ahol a Bayer Construct autói jelentek meg, a munkások pedig tereprendezési munkákba kezdtek. Az rtl.hu információi szerint a hatóságokat a lakók hívták ki, akik szerint szabálytalanul irtották a növényzetet a Hosszúréti utcában.

Nincs bűncselekmény

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: „a rendőrök megállapították, hogy a magántulajdonban lévő területen a tulajdonos megbízásából végeztek tereprendezési munkálatokat, ami a gaz levágását, a cserje és bozót irtását foglalta magában – fákat nem vágtak ki. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, rendőrségi eljárás nem indult. A keletkezett iratokat a kerületi önkormányzatnak küldik meg annak vizsgálata érdekében, hogy a tereprendezés önkormányzati rendeletbe ütközött-e.”

Klímaválság

A lakók videófelvételeket is készítettek az irtásról, ezen az látható, hogy gépekkel is dolgoznak a munkások.  Mindent meg fogunk tenni, hogy ne építhessék be ezt a zöldterületet, részben ez hűti le ugyanis a környék klímáját – mondta az rtl.hu-nak a helyi tiltakozás egyik vezetője, Bodainé Klotz Adrienne. Szerinte klímaválság idején önmagában is elfogadhatatlan a növények irtása, az pedig különösen aggályos, hogy a madarak költési időszakában végezték.

Nem tehet semmit az önkormányzat

Az MSZP-s Keller Zsolt, helyi önkormányzati képviselő állítása szerint az önkormányzat jogilag sem tudja megakadályozni az építkezést, mert az engedélyeztetés már a kormányhivatalokhoz tartozik, változtatási tilalmat pedig csak egyszer lehet elrendelni 3 évre – ez utóbbi lehetőséggel már éltek egyszer 2020-ban. 

Kártérítés

A 40 százalékos beépíthetőségi határt (amely eredetileg 15 százalékos volt, de az előző önkormányzat megemelte) ugyan le lehetne csökkenteni ismét, de ez egyrészt nagyon hosszú jogi procedúrához vezetne, másrészt szintén kártérítési kötelezettséggel járna.

Megállapodtak

Keller Zsolt azt mondta, hogy a kerületi vezetés megállapodott a céggel, így az eredetileg tervezett 450 lakás helyett 270 épül meg, 12,5 méter helyett csak 11 méteres lesz a társasház, növényekkel teli teteje lesz, a törvényben előírt lakásonkénti 1 parkolóhely helyett pedig másfelet telepítenek majd. A Bayer Construct azt is vállalta, hogy befizet az önkormányzatnak 150 millió forintnyi infrastrukturális hozzájárulást, valamint épít egy 1100 négyzetméteres játszóteret is, amelyet mindenki használhat majd. 

Bővítik az építőipari alapanyag bányászatát

A kivitelező Bayer Construct éppen a napokban bővíti sóskúti homokbányáját, erről ebben a cikkünkben írtunk. Hogy ki is a Bayer Construct vezetője, arról itt lehet többet olvasni.

Itt a tiltakozók videója

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból+BPK-grafika