Sóskútról szállították a követ budapesti és a bécsi operaház, a Lánchíd, az Országház, a Bazilika és a Budai várnegyed építkezéseihez. Rengeteg homokot is termelnek a leendő akksibontó-gyár közelében, Sóskút mellett. Most nagy fejlesztés történt a legendás gyárban, sokat bővítenek a kapacitásaikon.

Dupláznak

Közel duplájára növelik a sóskúti kavicsbánya silóinak kapacitását. Számos építőipari cég telepítette üzemét Sóskútra, hiszen az Érddel határos, Budapestről kiválóan megközelíthető település az infrastruktúra és a nyersanyagok miatt is ideális helyszín az ipar számára. Legutóbb egy akksibontó-gyár Sóskútra telepítése okozott botrányt. Ide kapcsolódik: Sóskúti akkufeldolgozó: Rendkívül robbanásveszélyes technológiát használ majd az Andrada – állítja a környezetmérnök szakember

Legendás sóskúti kövek

A község kőbányászata és kőfelhasználása közel 400 éves. 1765-ben bár biztosan nagyarányú bányászat folyt Sóskúton. A 19. század közepén a gazdasági fellendülés lehetővé tette a nagy építkezéseket, ami elhozta Sóskút gazdasági felvirágzását is: bányáiban készültek a millenniumi létesítmények kőépítő és szobrász elemei. Innen szállítottak követ a budapesti és a bécsi operaház, a Lánchíd, az Országház, a Bazilika és a Budai várnegyed építkezéseihez. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ma a homok a fontos

Míg a századfordulón a kőbányák, a 20. század végére a beton és üveg előállításához szükséges homokbányák jelentik a bányászat legfontosabb irányát. E tekintetben is kiváló adottságokat mutathat fel Sóskút. A Bayer Construct Zrt.-hez tartozó kvarchomokbánya igen magas szilíciumdioxid tartalmú alapanyagot ad, ma számos építkezésen nélkülözhetetlen termékeket állít elő. Az alapanyag jellegzetessége a nagy biológiai és kémiai tisztaság, illetve az erősen koptatott, legömbölyödött szemcsealak. 

Csemperagasztó és vízszűrő

E kiváló minőségű sóskúti alapanyagot többek között használják csemperagasztó és padlókiegyenlítő massza gyártásához, felülettisztító anyagokhoz; fém-, kő- és betonfelületek szemcseszórásos tisztításához, ivóvízszűrők mechanikai szűrőtölteteként, műgyantás betontermékek és padlóburkolatok gyártásához, színesfémöntéshez, de út és sín síkosság-mentesítéshez is.

Nyolc darabos bővítés

A Bayer telephelyén a korábbi 11 darab speciális, szárított homok tárolásra szolgáló silót, mindenki meglepetésére további nyolc darabbal bővítheti most az Orha Művek. A megnövelt tárolókapacitás jelentősen hozzájárul a kiegyensúlyozottabb termeléshez és a bánya folyamatos üzemi működéséhez – írja a Magyarépítők.hu, vagyis, aki házat épít, vagy felújít biztosan találkozik sóskúti homokkal, még akkor is, ha nem is tudja, hogy az adott falazó, vagy bevomnóanyagban sóskúti homok van. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Homokbánya Sóskúton – Fotó: BPK