A jelenleg rendelkezésre álló dokumentumok alapján a sóskúti akkufeldolgozóban úgynevezett pirolízis-technológiával fogják megoldani az akksik szétbontását. 450 Celsius-fokra melegítik fel az akkumulátor celláit, hogy kinyerjék abból az értékes anyagokat. Kovács József környezetmérnök szerint azonban ez roppant robbanásveszélyes módszer. Szerinte senki sem akarna egy il«en üzem közelében lakni, ha tudnák az emberek, hogy mi készül Sóskúton.

Robbanásveszélyes

Az Andrada Sóskútra tervezett üzemében pirolízissel történne az akkumulátorok feldolgozása. “Tíz éve foglalkozom ezzel a technológiával, és nagyszerűnek tartom, de sok gond van vele. Leginkább az, hogy rendkívül robbanásveszélyes. A termokémiai folyamat lényege, hogy inert nitrogén adagolása mellett kívülről felhevítik az előzetesen töltésmentesített és feldarabolt akkumulátorcellákat, és a hő a hosszú szénláncokat bontja szét.” – nyilatkozta Kovács József környezetmérnök az Érdmost.hu oldalnak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Újrahasznosított anyagok

A pirolízissel újrahasznosított akksikból gázok, olajok szabadulnak ki és hasznos anyagként 150 dollár/kg piaci értékű nikkel, mangán, kobalt, lítium tartalmú úgynevezett „NMC por”. Fő „termék” a 10-10% alumínium és réz is. A pirolízis itt egyfajta előkezelés, amiből még ebből 30% lítiumot lehet kinyerni, de az Andrada technológiája ettől messze van – állítja a szakember.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem tudják mi történik

Kovács József hozzátette: “A pirolízis remek eljárás, bár Magyarországon sokan varázslásnak tartják amiatt, hogy hulladékból terméket állít elő, és közben senki sem tudja pontosan, hogy mi történik. Biztonsággal alkalmazható biomassza, szennyvíz, szennyvíziszap, mezőgazdasági hulladék gázosítására, és lehet bioszenet vagy olajat is előállítani a segítségével. Európában nem láttam példát arra, hogy akkumulátor-újrahasznosításra is alkalmazták volna, Kínában és a Magyarországon működő koreai üzemekben viszont használják.”

Nem dőlhetnek hátra a környéken élők

A környezetmérnök szerint a sóskúton és a leendő gyár környékén élők nem dőlhetnek hátra. “Nekem ez a technológia így nem megnyugtató. Láttam azokat az ábrákat és fényképeket, amikkel az Andrada illusztrálta az anyagát, és nem feltétlenül azt találom benne, amit kommunikálnak. A különböző berendezések és anyagáramok nem követhetőek a folyamatábrán. Kérdéses például a darálóba belekerülő akkumulátorok szerves oldószer tartalmú elektrolit tartalma. Hogy ezek kipárolognak vagy kicsöpögnek – ez 1 tonna anyag esetében 5 kg-ot jelent –, nem tudjuk, hova, és mi lesz velük. Lehet, hogy az Andrada valamilyen technológiai fejlesztéssel megoldja a hasznosítást, de ennek a leírása hiányzik az anyagból.” – mondja szakember.

450 fokra hevítik az akksikat

“A pirolízis potenciálisan működhet jól, én épp ezért vagyok a nyílt kommunikáció híve. Álljanak ki és mondják el, mit terveznek! Mivel az egész rendszert fel kell fűteni 450°C-ra, én biztosan hasznosítanám a hulladék-hőt. Vagy az ipari parkban, vagy lehetne mellé tenni egy-két üvegházat, ami így fűthető. Ha a keletkező tisztított széndioxidot éjszakánként bevezetem az üvegházakba, a növények még hasznosítják is azt, és máris más a technológia, beleértve annak társadalmi kommunikációját is.” – fűzte hozzá a környezetmérnök.

Kínai berendezések

A sóskúti gyárba kínai berendezések érkeznek. Sokan attól tartanak, hogy ezek gagyi eszközök lesznek. A környezetmérnök ez miatt nem aggódik. Szerinte a kínai hulladékipar jól átgondolt és hatékony, jó berendezésekkel. Azonban nem feltétlenül EU-konform. A vevő azonban ár-érzékeny. Kínálnak magas minőségű technológiát is, magasabb áron. Tehát a kínai is lehet minőségi. Az iparban azonban kulcsfogalom a gazdaságosság. Az Andrada műszaki dokumentumai között kínai berendezések szerepelnek, ami lehet akár jó minőségű is.

Nem adna engedélyt a gyárnak

A környezetmérnök az is elmondta, ha hatóságként nézné azt, amit az Andrada közölt a technológiáról, akkor nem adna engedélyt, mert nem állapítható meg pontosan a technológiai folyamat. Sőt, ha a pirolízis során a termékeket elégetik, akkor az a jogszabályok szerint hulladékégetésnek számít. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Ezt az üzemet vásárolta meg Sóskúton az Andrada cég – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu