Több kórházban irodája is lesz a hálapénzzel kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítására alakult csoportnak. Ez a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül működik.

Megerősítette a kormány

Az RTL Híradó információját megerősítette a kormány. Azt is közölték: a szolgálat fő célja a bűnmegelőzés a betegek és az orvosok esetében is. A hálapénz adása és elfogadása január óta számít bűncselekménynek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Másfél éve kezdődött a küzdelem

A hálapénz elleni küzdelem másfél éve, a Magyar Orvosi Kamara új elnökének megválasztásával kapott új lendületet. “Szeretnénk egy tisztességes, betegbarát egészségügyet. Hálapénzmentes egészségügyet, ahol egy munkahelyről, tisztességes munkával, meg tud élni minden orvos” – mondta el az új elnök.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Átfogó béremelés

A kamara ezt követően hamar meg is egyezett a kormánnyal az átfogó és érdemi egészségügyi béremelésről.

A hálapénz kivezetése

“Megállapodtunk, hogy ezzel párhuzamosan a hálapénzt is kivezetjük a magyar ellátórendszerből” – mondta el korábban Orbán Viktor.

Januárban lépett életbe a törvény

Az erről szóló törvény januárban életbe is lépett, ennek részleteiről itt a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is beszámoltunk.

Bűncselekménynek számít

Ma már hálapénzt adni és kapni is bűncselekménynek számít. A kormány azt reméli, hogy mivel a kamarával egyeztetve és így az orvosok többségének egyetértésével hozták meg a döntést, mindenki be is tartja majd.

Hivatalból üldözendő

“Hivatalból üldözendő, közvádas bűncselekményről van szó. A Nemzeti Védelmi Szolgálatnak is rendelkezésre állnak azok az eszközei, amikkel egy ilyen bűncselekmény felderíthető.” – mondta el egy korábbi kormányinfón a hálapénzzel kapcsolatosan Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter.

50 fős egység

Vagyis ezért alakult meg januárban az az 50 fős egység a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül, mely a hálapénzzel kapcsolatos bűncselekmények visszaszorításán dolgozik.

Már aktívan dolgoznak

Az egység feladata márciusig a tájékoztatás volt, mostantól azonban már aktívan dolgoznak. Az RTL Híradója úgy tudja irodájuk is lesz a kórházakban, van ahol már el is kezdték kialakítani azokat.

Az inzéményekben dolgoznak majd

A kormány a híradó megkeresésére megerősítette, hogy az NVSZ munkatársai valóban az egészségügyi intézményekben dolgoznak majd, ezért is helyezik el ott őket. Egyelőre azonban még zajlik a tervezés.

A bűnmegelőzés a cél

Hozzátették, a szolgálat nem nyomozóhatóság, így nem intézkednek, a fő hangsúlyt a bűnmegelőzésre fektetik az orvosok és a betegek esetében is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Az RTL riportja itt nézhető vissza:

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels