Bencsik János független országgyűlési képviselő a felnevelt gyermekek számát és iskolai végzettségét figyelembe vevő szülői nyugdíj bevezetését kezdeményezi az újonnan alakuló parlamentben.

Összeomló nyugdíjrendszer

A politikus közleményében úgy fogalmazott, a Második Reformkor Alapítvány javaslata alapján készült indítványa az “elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb társadalmi igazságtalanságát orvosolná, megelőzve a nyugdíjrendszer összeomlását is”.

Már az 52 évesekre is vonatkozna

Javaslata az 1970. január 1. után születettekre vonatkozna, és a nyugdíjak legfeljebb 95 százalékáét folyósítanák a hagyományos elv (szolgálati időn és átlagkereseten alapuló számítás) szerint, legalább 5 százalékát pedig szülői nyugdíj formájában.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az iskolai végzettség is számítana

Utóbbi összeget az határozná meg, hogy az adott nyugdíjas hány gyermeket nevelt fel, és milyen legmagasabb iskolai végzettséget adott a kezükbe – tette hozzá.

Volt jobbikos

Bencsik János 11 éven át volt a Jobbik tagja. 2019-ben még a Jobbik országos listájáról bekerülve Szávay István mandátumát vette át az Országgyűlésben. 2020. február 19-én bejelentette, kilép a Jobbikból, és független képviselőként dolgozik tovább, majd három politikussal megalapította a Polgári Válasz mozgalmat.

Egy meghökkentő felmérés

A  Prémium Pénztárak felmérése szerint a nyugdíjpénztári tagsággal nem rendelkező, dolgozó magyarok a jövőbeni nyugdíjkorhatárt átlagosan 71 évre tették, ami jóval több a mostani szabályozás szerinti 65 évnél. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

További részletek

Nyugdíjemelés

A kormány az év eleji 5 százalékos emelés után újabb 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött, így összesen 8,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak – közölte a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára.

Visszamenőlegesen

 Zsigó Róbert kifejtette: a nyugellátások és a nyugdíjszerű ellátások vásárlóértékének megőrzése érdekében idén július 1-jétől, januárig visszamenőlegesen, további 3,9 százalékkal emelkedik az ellátások összege.

Majd 2 és félmillió ember

Az intézkedés több mint 2,4 millió nyugdíjast és nyugdíjszerű ellátásban részesülőt érint.

Címlapfotónk illusztráció.