Két amerikai vakcináról is tudjuk, hogy hatásosak, de az engedélyezésük még nem történt meg. Ennek ellenére már 5 ezer forintért fel lehet kerülni a Nemzeti Oltóközpont nevű magáncég oltási listájára.

Az oltás lehetőségét árulják

A Nemzeti Oltóközpont 13 éve van Magyarországon, arról tájékoztatnak az oldalukon, hogy nem a majdani vakcinát árulják, hanem az előfoglalás jogát, vagyis azt, ha lesz oltás, náluk megkaphassuk majd plusz pénzért.

Gyártótól veszik meg

A majdan engedélyezett oltóanyagot az ígéretük szerint piaci forrásból a gyártótól vagy gyógyszerforgalmazóktól szerzik be.

Választani lehet a vakcinák közül

Amennyiben több fajta vakcinához jut hozzá a cég, a páciens választhat, melyiket kívánja beoltatni magát.

Visszaadják a pénzt

Amennyiben egyik általa forgalmazott vakcinát se kívánja beoltatni a páciensük, úgy visszatérítik az előfoglalás díját.

Egy évig várnak

Szintén visszakapja a pénzt a megrendelő, ha a cég nem jut jövő év végéig vakcinához, vagy bármi más okból nem tudja beoltani a pácienst.

5 ezer forint

Az előfoglalás díja személyenként 5 ezer forint. Ez nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségét, hanem ez a díj az oltás jogát biztosítja az előfoglaló személy számára. Az előfoglaló számára nem számítanak fel első ellátási díjat, ami csaknem 3 ezer forintba kerül.

Mindjárt kész a vakcina

Ahogy azt megírtuk két amerikai gyógyszergyár, a Pfizer és a Moderna koronavírus vakcinája már a 3. kísérleti fázisban van, hetek választják el azokat az engedélyezéstől.

Hatékonyak

Több, mint 30 ezer önkéntesen tesztelték az oltást, a Pfizer 90, a Moderna 94 %-os hatékonyságról számolt be, vagyis 100 emberből mindössze 6, a másik gyártó esetében 10 ember kapta el a vírust.

50 millió adag már kész van

A Pfizer egy hete már azt is megmutatta a világnak, hogy az oltása gyártósoron van, csak idén 50 millió adag készül el belőle.

Az EU is rendelt

Mivel a Pfizer vakcinájának fejlesztésében a német BioNTech nevű cég is részt vett, ebből rendelt meg az Európai Unió 200 millió darabot.

Magyarország is kap

Ha engedélyezik a forgalmazást azonnal érkezhet ebből Magyarországra 100 ezer darab – tájékoztatott korábban Orbán Viktor.

Oroszok is jönnek

Közben az oroszok is bejelentették, hogy kész a védőoltásuk, igaz ők nem a nemzetközi normáknak megfelelő átlátszósággal végezték a teszteket, ezért nyár elején a WHO óvatosságra intett ezzel kapcsolatban. Heteken belül ebből a szerből is érkezik Magyarországra tesztadag.

40 ezer forint

Amennyiben a dolgok jól alakulnak, a gyártóktól már az év elején piaci alapon is be lehet majd szerezni védőoltást. Az árakról még nincs hír, de ha a magánintézmények a koronavírus-tesztet 40 ezer forintért végezték el, akkor nem valószínű, hogy ennél olcsóbb lesz majd az oltás náluk, ráadásul két injekcióra lesz szükség. Az első után két héttel kell beadni a második adagot, hogy kialakuljon a védettség.

Kiemelt kép: illusztráció