Ahogyan arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt egyre többen használják az Üllői úton és a Váci úton kialakított új kerékpársávokat, amiket a minap ünnepélyes keretek között is felavattak.

Könnyebb és biztonságosabb

Mint megírtuk az Üllői úton és a Váci úton kialakított védett – azaz jól látható elválasztó elemekkel határolt – kerékpársávoknak köszönhetően ma már könnyebben, biztonságosabban lehet megközelíteni a sugárutak mentén lévő üzleteket, irodákat, egyetemeket, múzeumokat, busz- és vasútállomásokat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felavatták

Az új kerékpársávokat pedig most ünnepélyes keretek között is felavatták, a Magyar Kerékpárosklub által szervezett Happy Mass felvonulás keretein belül. Az eseményen közel 300 kerékpározó vett részt, akik együtt tekertek végig a 7 km-es távon. “Hosszú évek kitartó munkájának eredményét ünnepelték meg kedden a budapesti bringások” – írja közleményében a Magyar Kerékpárosklub.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Fotó az eseményről:

2016-ban kezdeményezték

A biztonságosan kerékpározható Üllői- és Váci utat már 2016-ban kezdeményezte a Kerékpárosklub, amikor a Budapest Program részeként arra kérte a város vezetését, hogy alakítsák át Budapest belső útvonalait kerékpárosbaráttá. Az Üllői- és Váci út belső szakaszai mellett olyan fontos útvonalakat emeltek ki, mint a Nagykörút és a Bartók Béla út. Az elkötelezettségüket számos akcióval és rendezvénnyel igazolták, beleértve az I bike Budapest felvonulásokat is.

Már nem a járdán

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) legfrissebb adatai szerint a mikromobilitási eszközökkel – például kerékpárral és rollerrel – közlekedők döntő többsége már nem a járdán halad, hanem birtokba vette a számukra kialakított új, védett útfelületet. Az új kerékpársáv átadása után rögtön emelkedést tapasztaltak a kerékpározók és rollerezők számában ezen az útszakaszon.

Fotó az eseményről:

A bringázás öröme

A felvonuláson résztvevők a kerékpározás örömét és fontosságát hangoztatták, melynek eredményeként 2023 nyarára megvalósultak a védett kerékpársávok mindkét útvonalon. A Kerékpárosklub továbbra is elkötelezett a fenntartható közlekedés és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése iránt, ezért is ünneplik örömtekeréssel az ilyen eredményeket.

Az üvegplafonon át

A Happy Mass felvonuláson Kürti Gábor, a Kerékpárosklub elnöke azt mondta, hogy “nagyon úgy tűnik, hogy végre áttörtük az üvegplafont, régen arra panaszkodtunk, hogy kevés lehetőség volt a kerékpározás fejlesztésére, ha az a módváltást érintette, vagyis ha azt mondtuk, hogy autózás helyett lehet bringázni is, akkor falakba ütköztünk de mostanában már olyan fejlesztések is vannak Budapesten, amelyek a forgalmi részarányokat is érintik.”

Ezt gondolja az elnök

A Kerékpárosklub elnöke szerint hamarosan kávézók, teraszok, beszélgető emberek, jó levegő és sokkal kevesebb zaj fogja átvenni az átmenő forgalom helyét az Üllői- és Váci úton. És ehhez csupán az első lépés volt a kerékpársávok kialakítása, amelyeket már ma is több mint 2500-an használnak naponta, ehhez képest a régebb óta meglévő Andrássy úti bringasávokon kb 3000-en bringáznak jelenleg. 

Környezetbarát közlekedés

Az új kerékpársávok ünnepélyes megnyitása egyértelmű jele annak, hogy Budapest továbbra is elkötelezett a fenntartható és környezetbarát közlekedési lehetőségek fejlesztése mellett, és támogatja a kerékpározás elterjedését a városban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép és belső fotók: Pozsonyi Roland