Az előjelek nem túl bíztatóak, noha már korábban is történtek csodák. Egy kanadai hegymászó halálával 12-re emelkedett az idei tavaszi mászószezon halottjainak száma a világ legmagasabb hegyén.

Egyelőre nem tudni a pontos információkat

„Továbbra is a híreket várjuk Szilárdról. Igazán köszönjük azt a nagyfokú érdeklődést, ami Szilárd expedícióját övezi. Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket” – olvasható abban a Facebook-bejegyzésben, amely péntek éjszaka jelent meg a sportoló oldalán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem működik a nyomkövető

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, hogy a hegymászó a Mount Everestre tartott, amikor nyomkövetőjéről egyszer csak nem érkeztek jelek. Noha több hegymászó is azt mondta, ez teljesen megszokott, azonban több baljós előjel is arra utal, hogy nagy baj történhetett.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Már úton vannak

A friss posztban most jelezték, hogy egyelőre nem szeretnének minden apró részletet megosztani a jelenleg zajló mentéssel kapcsolatban, mert azok csak felesleges találgatások táptalaját képezik. A serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták.

Akár egy nap is lehet, mire információk érkeznek

Abban biztosak lehettek, hogy a hazai háttércsapatnál aligha várja valaki jobban a híreket. Amint pontos információk állnak rendelkezésünkre a mentés kimenetelét illetően, akkor azt itt közzétesszük. Előfordulhat hogy ez 12, de akár 24 óra is lehet – zárul a bejegyzés.

Ők indultak el a magyar sportolóért

Egy másik poszt szerint május 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat, köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot.

Nem egyszerű menet

Simone Moro helikopterrel egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát a csúcs esésvonalában. A serpák jelenleg is felfelé haladnak. A 2-es tábortól a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat.

A mentésre akarnak koncentrálni

Éppen ezért nem várható gyors eredmény. „Nagyon köszönjük továbbra is az elképesztő támogatást, megértjük, hogy a felfokozott várakozásban mindenki minden percben a híreket várja, de minden erőnkkel a mentés koordinálására szeretnénk fókuszálni, ezért bízunk a megértésetekben” – fogalmaznak.

Téves állítások bukkanhatnak fel

Egyúttal felhívták a figyelmet, hogy az expedícióval kapcsolatos hivatalos információk kizárólag Suhajda Szilárd sportolói oldalán, a sajtóközleményekben, valamint a Hóhatár oldalán olvashatóak. A média sokakat megszólaltat az események hátterének megértése kapcsán, ezek között rengeteg hasznos anyag készül, de akadnak bőven téves információk és állítások is – hangsúlyozza a bejegyzés.

Halálos szezon

A The Himalayan nepáli hírportál közlése szerint egy kanadai hegymászó halálával 12-re emelkedett az idei tavaszi mászószezon halottjainak száma a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten. Jelenleg öt olyan személy – három külföldi és két nepáli – van, aki eltűntnek számít, illetve akivel nincs kapcsolat, köztük említi a cikk a 40 éves Suhajda Szilárdot, akivel szerdán este szakadt meg a kapcsolat.

Többen is eltűntek

Az eltűntek között van egy 33 éves süketnéma malájziai hegymászó, akiről semmit sem tudni május 18. óta, amikor a csúcsról visszatért a 4-es táborba. Egy indiai-szingapuri hegymászónak 8500 méteres magasságban veszett nyoma. Csütörtök óta nincs kapcsolat egy nepáli hegymászóval és helyi kísérőjével. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)