Akár 3 év börtönt is kaphat Lovasi András, a 2019 márciusában okozott baleset miatt. A Kiscsillag zenekar frontemberének ügyében tavaly nyáron már született egy ítélet, most viszont kiderült, hogy az egyik sérült rendőr maradandó fogyatékosságot szenvedett a baleset következtében. A Dózsa György úton történt karambolban két rendőr sérült meg.

Lovas András balesete

A Kossuth-díjas énekes még 2019 márciusában terepjárójával a tilos jelzés ellenére behajtott a Dózsa György út és a Damjanich utca kereszteződésébe és összeütközött egy rendőrautóval, amelynek egy harmadik autó is nekicsapódott. 

Két rendőr sérült meg

A járőrkocsiban utazó két rendőr közül az egyik súlyosan megsérült, eltört a kulcscsontja, a bordái, valamint több foga is kitört. Lovasi elismerte a felelősségét a balesetben, az ügyészség pedig május közepén emelt vádat a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag frontembere ellen.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Júniusban már született egy ítélet

2020 júniusában a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntetővégzésében 225 ezer forint pénzbüntetést és egy év közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki Lovasi Andrásra.  Az énekesnek újra KRESZ- és forgalmi vizsgát kell tennie, ezekhez pedig a tanfolyamot is el kell végeznie – írta akkor a Blikk.

„Közlekedési előélete makulátlan”

Lovasi András a pénzbüntetést elfogadta, ám azt, hogy egy évre be akarják vonni a jogsiját, azzal nem értett egyet. Ügyvédje azt mondta, azzal sem ért egyet, hogy egy évre eltiltsák őt a vezetéstől, hiszen Lovasi András közlekedési előélete makulátlan. 

Szakértői véleményeket kér az ügyészség

2020 végén a bíróság azonban további szakértői véleményt kért, amelynek az eredménye hatással lehet az ítélet súlyosságára is. A szakértőnek – az eltelt időre is figyelemmel – arra a kérdésre kellett választ adnia, hogy a sértettnél kialakult-e maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás, a szakember válasza pedig egyértelmű igen lett.

Maradandó fogyatékosság

„A kérdezett ügyben – a sértett által már a bírói szakban csatolt további orvosi iratokra figyelemmel – a Pesti Központi Kerületi Bíróság az igazságügyi orvos szakértői vélemény kiegészítését rendelte el, amely megállapította, hogy a közlekedési baleset a sértettnél maradandó fogyatékosságot eredményezett. Erre az új körülményre figyelemmel a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a vádirati tényállás módosítása mellett a cselekmény jogi minősítését is maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségére módosította” – írta a Blikk megkeresésére dr. Gasz Péter, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét helyettesítő ügyésze.

Mi várhat a művészre?

„Az ügyészség közleményéből kiderül, hogy a sértettnél olyan új probléma merült fel, vagy olyan korábbi probléma nem szűnt meg, ami miatt orvoshoz fordult. Az megállapította, hogy a sértett panaszai már nem is fognak enyhülni, elmúlni. Ha a vád gondatlanságból elkövetett maradandó fogyatékosság okozása, akkor maximum három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a vádlott” – mondta a Blikknek Szilágyi Roland ügyvéd.

Akár 3 évet is kaphat

Az ügyvéd szerint amennyiben a vádlott, azaz Lovasi András,  az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmény elkövetését, és megbánást tanúsít, akkor akár felfüggesztett börtönbüntetést vagy pénzbírságot kaphat. Amennyiben nem tesz beismerő vallomást, akkor a bíróság lefolytatja az eljárást, s így akár évek is eltelhetnek az elsőfokú ítéletig.

Kiemelt kép: Lovasi András – BPK montázs