A megállapodás hiányában március 16-ra újabb sztrájkot hirdettek a pedagógusok, akik azt szeretnék, ha azon a héten minél több szülő otthon tartaná a gyermekét. A szakszervezetek vezetői szerint a cinizmust tapasztaltak az EMMI-ben. Tegnapi a budaörsi Illyés gimnázium tanárai sztrájkoltak.

Sikertelen tárgyalás

Sikertelen volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének kormánnyal folytatott csütörtöki tárgyalása, ezért március 16-án újabb tanársztrájk lesz.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Cinizmust tapasztaltak

„Mindig azt hisszük, hogy a következő tárgyaláson történik valami pozitív, de ez a mai borzalmasabb volt, mint az összes korábbi, elképesztő az a cinizmus, amit tapasztalunk” – mondta az Emmi épülete előtt Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének  elnöke.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ne vigyék a gyereket iskolába

A szakszervezet azt kéri a szülőktől, hogy a március 16-án kezdődő héttől, ha tehetik, ne küldjék óvodába, iskolába a gyerekeiket!

A sztrájk okai

A sztrájktárgyalások fő témája eredetileg a tanárok kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonása és a bérek rendezése volt, de most már az az új kormányrendelet ellen is tiltakoznak, mely meghatározza, hogy milyen oktatási- nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet ugyanis a sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi.

Időt húz a kormány

A PDSZ szerint a kormány csak húzza az időt, mindeddig semmiféle lényegi ajánlatot nem tett számukra, nem akar megállapodni velük.

Korlátozták a sztrájkjogot

Korlátozta viszont a sztrájkjogot, a szakszervezet szerint alkotmányellenesen, kormányrendeletben eldöntve azt, amit a bíróságnak kellene. Ez jogszabály- és alaptörvényellenes, és emiatt robbannak ki országszerte egyre több helyen a tiltakozások.

Kiálltak az iskola elé

Tegnap írtunk arról, hogy a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium szinte teljes tantestülete szerdán kiállt az iskola elé, így tiltakoznak a kormány friss sztrájkrendelete ellen. A budaörsi pedagógusok szerint az új jogszabály ellehetetleníti a sztrájkolást, miközben a tanárok állítják: ez egy alapjog. Ezt írták ki az iskola kapuja fölé húzott molinóra is. 

Érdekérvényesítésre alkalmatlan

A sztrájkoló pedagógusok az Illyés Facebook-oldalán tették közzé a közleményüket. Ebben azt írják, hogy a kormányrendelet a sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi.

Vállalják a következményeket

Mint fogalmaznak: „A polgári engedetlenségi akciónk azt jelenti, hogy nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.”

A gyerekekért sztrájkolnak

A budaörsi tanárok hozzátették: „Akciónk sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem az iskolánk vezetősége ellen nem irányul. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk. Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.”A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.