Szerda délelőtt polgári engedetlenség formájában lényegében sztrájkoltak a budaörsi Illyés gimnázium tanárai. Így tiltakoznak a kormány új sztrájkrendelete ellen, amely szerintük ellehetetleníti a sztrájk intézményét. A budaörsi tanárok azt írták a közleményükben, hogy vállalják a rájuk nézve hátrányos következményeket is. Budaörs polgármestere nemrég elmagyarázta, hogy a Illyés gimnázium miért lett Magyarország egyik legjobb középiskolája.

Kiálltak az iskola elé

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium szinte teljes tantestülete szerdán kiállt az iskola elé, így tiltakoznak a kormány friss sztrájkrendelete ellen. A budaörsi pedagógusok szerint az új jogszabály ellehetetleníti a sztrájkolást, miközben a tanárok állítják: ez egy alapjog. Ezt írták ki az iskola kapuja fölé húzott molinóra is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Érdekérvényesítésre alkalmatlan

A sztrájkoló pedagógusok az Illyés Facebook-oldalán tették közzé a közleményüket. Ebben azt írják, hogy a kormányrendelet a sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vállalják a következményeket

Mint fogalmaznak: „A polgári engedetlenségi akciónk azt jelenti, hogy nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.”

A gyerekekért sztrájkolnak

A budaörsi tanárok hozzáteszik: „Akciónk sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem az iskolánk vezetősége ellen nem irányul. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk. Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.”

Hogyan kell jó iskolát csinálni?

A budaörsi Illyés gimnázium az ország legjobb középiskoláinak a toplistáján szerepel. A Budapestkörnyéke.hu hírportál nemrég azt kérdezte Wittinghoff Tamástól, Budaörs polgármesterétől, hogyan sikerült a városban ilyen jó iskolát csinálni. A polgármester a következőt válaszolta: „Ez nem a mi érdemünk. Ahhoz, hogy jól működjön egy rendszer az egyéntől kezdve a civil szervezeteken át, az intézményekig, önkormányzatokig, abban az autonómia, vagyis az önrendelkezés a legfontosabb.”

Szabad iskolák

Wittinghoff Tamás így folytatta: „Egy iskola is akkor fog jól működni, ha szabadságot, megfelelő eszközöket és anyagi lehetőséget kapnak. Mi az önkormányzatnál a hátteret biztosítjuk és hagyjuk őket dolgozni, nem dumálunk bele abba, mit csináljanak.”

Nagyszerű pedagógusok

„A pedagógusoknál senki sem tudja jobban, hogyan kell a gyerekekkel bánni. Ehhez megkapják a megfelelő anyagi támogatást, mindössze ennyit tettünk az iskolákkal, semmi mást. Nagy trauma volt az iskolák államosítása, a pedagógusok „keretek közé szorítása”. Most alapítványokon keresztül igyekszünk finanszírozni különböző programokat, ösztöndíjrendszerrel pedig támogatást tudunk adni a pedagógus bérekhez. Szóval nagyszerű pedagógusok dolgoznak a budaörsi iskolákban, akik megkapták azt a lehetőséget, hogy kreatívak legyenek, képezzék magukat, újításokat vezessenek be.” – mondta portálunknak nemrég Wittinghoff Tamás.

A sztrájk alapjog

Nem a budaörsi gimnázium az első, amelynek oktatói ilyen formában szólalnak fel a sztrájkrendelet ellen: hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnázium 12 tanára nem vette fel a munkát, kedden pedig a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 17 pedagógusa döntött úgy, hogy nem dolgozik aznap. Mindkét gimnáziumnál a budaörsivel azonos szöveggel függesztettek ki molinót: „A sztrájk alapjog!” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szerintünk ezt most ne hagyd ki!

„Nonszensz, hogy az agglomerációban mindenki azt épít, amit akar” – mondja Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, nagyinterjú az ország egyik leggazdagabb településének vezetőjével

Wittinghoff Tamás
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Kiemelt kép: Sztrájkoló budaörsi tanárok – Forrás: Facebook/Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum