Különféle libaételekkel, újbor kóstolással és kísérőprogramokkal várja az érdeklődőket a Márton-nap alkalmából megrendezett Libadalom vasárnap az etyeki Gasztrosétányon.

Rókusfalvy Pál főszervező elmondta: a közönség a Márton-napi Libadalomban több tucat olyan libaétel-különlegességet, ludaskását, pástétomokat és más ínyencségeket kóstolhat több mint 20 pincészetben, amelyek az év más időszakaiban nem igazán elérhetőek.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál havi 300 ezres olvasottsága felpörgeti az üzletet. A filmből ismert Üvegtigris büfének már segítettünk, a te vállalkozásodat is fellendítjük, hiszen minket olvasnak a vásárlóid! Klikk ide a részletekért!

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Márton-napra kierjednek az első tételek, ezért a pincészetek minden évben, így idén is arra készülnek, hogy ilyenkor már újborokat kóstoltatnak a látogatókkal.

Az egész napos program délelőtt libafuttató versennyel kezdődik, amelyen a gyerekek etyeki szőlőveszővel terelgethetik a szárnyasokat, majd pincetúra következik, ahol nem csupán bemutatják az újborokat, de a vendégek maguknak is palackozhatnak a kóstolt tételekből.

Szentendrén is a libáké a főszerep

Libaételek és borok kerülnek terítékre, valamint az ünnepkörhöz tartozó hagyományok elevenednek meg a szabadtéri múzeum hétvégi programján, amelyen mesékkel, koncertekkel és táncházzal is várjuk a látogatókat.

Érdekes és kevéssé ismert történetek kerülnek terítékre nemcsak Szent Márton életével és magyarországi tiszteletével, hanem a liba-kultusz eredetével és akár vadhajtásaival kapcsolatban is.

Ezen túl a toll- és kukoricafosztás hangulatába is bele lehet csöppenni, hiszen vidéken ekkor fejeződtek be a kinti mezőgazdasági munkák, Márton napján zárult le a gazdasági év és kezdődött el a téli kalákák időszaka. A házak kemencéit az emberek begyújtották és a tűz mellett tollat fosztottak, kukoricát morzsoltak és meséket, történeteket mondtak.

A hétvégén a skanzenben ehhez hasonló népszokásokat elevenít fel a Lajta Néptáncegyüttes, de fellép a Dalinda, Enyedi Ágnes, a Magos Zenekar, az Erdőfű Népi Kamarazenekar, Csernik Szende pedig székely meséket mond. Mindkét nap őszbúcsúztató koncert és táncház színesíti a programokat.

A kézműves foglalkozásokon Márton-napi boroskupát, textillibát, gúzsszúrót, valamint őszi ajtódíszt és madáretetőt is lehet készíteni.

MTI, Kiemelt kép: libasült/hotelcabernet.hu