Ma 91 esztendős Vitray Tamás! A riporter generációk számára volt családtag, a hangja, a tudása, a felkészültsége megannyi sport-és kulturális műsorban szórakoztatta vagy épp gondolkodtatta el a nézőket. A Kossuth-díjas, kiváló művész, a Magyar Televízió örökös tagja jól érzi magát és a mai napig dolgozik.

Sámlin állva beszélgetett

Az 1932. november 5-én, Budapsten született Vitray Tamást saját bevallása szerint tulajdonképpen az angol tudása miatt kérték fel először egy interjú elkészítésére. Ez 1958 augusztusában történt. Sámlin állva beszélgethetett egy világhírű, kétméteres amerikai atlétával, Rafer Johnsonnal. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

21 olimpiáról közvetített

Összesen 21 téli és nyári olimpiáról közvetített és a Magyar Televízió archívumában nagyjából 4000 műsorát tartják számon. 46 magyar olimpiai arany kommentátora volt. De megérte az 1986-os mexikói futball-vb nagy traumáját, a szovjetek elleni 0-6-ot is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

2004-ben elbúcsúzott

A 2004-es athéni olimpián az utolsó kajak-kenu női páros döntőt a Kovács Kati-Janics Natasa páros nyerte. Amikor célba érkeztek, az élő adásban, miután a két hölgyet megünnepelte, azt mondta: „Kedves nézőink, én is elköszönök Önöktől… Valamennyiüknek minden jót kívánok.” Ez volt az utolsó közvetítése az MTV-ben, a későbbiekben aztán mégiscsak mikrofon mögé ült az Eurosport és a Digi csatornáján.

Felejthetetlen pillanatok

A kilencven év megszámlálhatatlan felejthetetlen pillanatot tartogatott. „Nem lehet kiemelni egyetlen emléket sem a többi közül – árulta el a Vasárnapi Blikknek. – Csak ülök és mesélek, ahogy egykoron abban a tévéműsorban. És mesélek mondjuk az 1962-es chilei világbajnokságról, amelyet még itthonról közvetítettem. Négy évvel később Angliában már végig ott voltam a helyszínen a világbajnokságon. Különleges emlék a magyar–brazil, s nemcsak azért, mert világraszóló 3-1-es győzelmet arattunk.”

Lollobrigidával táncolt  

Vitray Tamás nemcsak olimpiák, világbajnokságok, emlékezetes sportesemények közvetítésével vált legendává. A Magyar Televízió megszámlálhatatlan szórakoztató műsorában is szerepelt. Ha a helyzet úgy hozta, táncolt Gina Lollobrigidával szilveszteri műsorban, riporter és showman volt egy személyben. 

Még ma is dolgozik

Vitray Tamás még ma is aktív. Dokumentumfilmesekkel dolgozik és élvezi ezt a munkát is. Továbbra is megvan a rendszer az életében, reggelente elvégzi azt a fizikai munkát, ami egy ebben a korban lévő férfinek elengedhetetlen: gimnasztikázik és szobabiciklizik.

Háromszor nősült

„Háromszor nősültem, minden esetben más családba kerültem, de a tanítványaim, vagy akikkel együtt dolgoztam, mindig jelentkeztek ünnepek vagy születésnap alkalmával. Kevésbé vidám téma, de sajnos mellőlem sokan végleg elmentek. A barátaim, tenisz- vagy kártyapartnereim, akikkel koncertre jártam, elmentek. Olyan kollégáim is voltak, akik az én szárnyaim alatt nőttek föl – nem is egy -, de már nincsenek velünk. Ez keserves egy kicsit, és persze ezt a fájdalmat nem egész évben hordozza az ember, ám ilyenkor és nagy ünnepeken mégis eszembe jutnak” – mondta a legendás televíziós a Borsnak.

87 évesen választotta a függetlenséget

A BudaPestkörnyéke.hu is megírta: Vitray Tamás maga döntött úgy 87 évesen, hogy elválik harmadik feleségétől, Kállay Boritól. Szerinte ez így volt rendjén. „Úgy alakult, hogy egyszerűen nem volt szabad folytatnunk, mert nem vezetett volna semmi jóra. Fontos, hogy magam döntsem el, mi történjen velem, hogy mit kezdjek magammal” – nyilatkozta korábban a Nők Lapjának.

Újra szerelmes

„Úgy éreztem, hogy bennem van még van annyi, hogy ezt a válást érdemes megkockáztatni. Nem csak a kései időpont furcsa benne, hanem úgy jöttem el, hogy mindent magam mögött hagytam” – fogalmazott akkor Vitray, aki úgy tűnik mára teljesen továbblépett, sőt újra szerelmes.

Más érzelmek

„Más érzelmek ezek. Egy idős ember másképp érez. Van, amiben mélyebben, és van, aminek kevesebb jelentősége van. Nemcsak a testiségről beszélnék, hanem egyáltalán a jelentőségek megváltoznak. Az, aki párt választ, az tényleg úgy is gondolja, hogy legyen egy párom. Nem belőlem még egy, hanem egy fél, amelyik kiegészít.” – magyarázta Vitray Tamás a Bóta Café című műsorban.

Soha nem magányos

Vitray évek óta kiváló egészségnek örvend, két fia és az öt unokája rendszeresen ott van vele vagy körülötte. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vitray Tamás. Fotó: Youtube