Mint arról beszámoltunk a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett. Ennek egy része az áram- és gázárak drasztikus emelése bizonyos fogyasztás felett. Ebbe jellemzően belesnek majd az agglomerácóban található régi, új és még a legmodernebb családi házak is. Éves szintem másfél-kétmillió forinttal is nőhet a rezsiköltség.

A rezsicsökkentés csökkentése

A rezsicsökkentés részeként bevezetett limitált árat augusztus 1-sejétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. A kormány szerint Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatára a villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, 2523 kilowattóra/év, a földgáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter/év.

A háztartások negyede kilátástalan helyzetbe kerülhet

A kormányzat úgy számol, hogy a háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, mert az átlag alatt fogyasztanak. A többet fogyasztó egynegyednek is a csökkentett árat kell fizetnie az átlagos fogyasztás mértékéig – közölték.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vészjósló táblázat

A BudaPestkörnyéke.hu táblázata döbbenetes számokat mutat. Egy nagyobb, de közel sem luxusház rezsiköltsége éves szinten 2 milló forinttal is emelkedhet, ez azt jelenti, hogy a normál árral is kalkulálva havi 300 ezer forintos számla is érkezhet. Ebbe már az egyéb, pl. vízdíjat is beleszámoltuk. Egy ilyen ház ugyanis simán elfogyaszt 3000 köbmétert évente, a régi, Kádár-kockákról már nem is beszélve.

A tablázat

BudaPestkörnyéke.hu

Csökkenteni a fogyasztást

Portálunk beszélt egy energetikai szakemberrel, akinek a cége házi gázrendszereket tervez. Azt mondta, hogy 1 fokkal lejjebb vett fűtés télen 6 százalékos fogyasztásmegtakarítást jelent. 3 foknál ez már 15 százalék is lehet, ami jelen esetünkben 400 ezer forintot tesz ki.

Városi fogyasztók

A Portfolió kiszámolta, hogy mennyivel emelkedik a rezsiköltsége az olyan ingatlanoknak, amelyek kevéssel haladják meg az átlagfogyasztást. ők egy olyan család havi gázfogyasztását vették alapul, amely 192 köbméter gázt éget el havonta, ami 21 552 forintos átalánydíjat jelent a szolgáltatónál. A 144 köbméteres rezsicsökkentett fogyasztáshoz képest ez 48 köbméteres „túlfogyasztást” jelent. Itt az éves díj majd félmillió forinttal emelkedhet.

Ingatlanárak

Beszéltünk egy ingatlanpiaci szakértővel is. Ő nagyon óvatosan azt valószínűsítette, hogy bizonyos kategóriákban eshetnek az árak. Főleg az olyanoknál, amely házak 3000 köbméter gázt fogyasztanak el. Ha el akarja valaki adni az ilyen otthont „azt minél előbb tegye”.

A DK már beszólt

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció képviselője azt mondta a kornmánydöntés után, hogy „megbukik az a politikai közösség, ami a legfontosabbnak tekintett ügyét (rezsicsökkentés) bukja el”.

Fidesz replika

Gyurcsányék megint hazudnak, egyedül Gyurcsány akarja megszüntetni a rezsicsökkentést – közölte a Fidesz válaszolva a fenti kijelentésre.

Címlapfotónk illusztráció.