A Blaha Lujza tér felújítása végre sínen van. Szép 21. századi, gyalogosbarát tér lesz belőle. Az eddigi reteknek vége, még a szégyenteljesen kinéző Corvin Áruház tulajdonosát is rávették, hogy végre újítsa már meg az épületet. Az autósoknak hasznos újdonság lesz, hogy a Duna felől haladva jobbra rá lehet majd kanyarodni a József körútra.

Végre igényes lesz a Blaha

Ötvenöt év után új, igényes karaktert  kap Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye, a Blaha Lujza tér. A „nemzet csalogányáról” elnevezett ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában a 7. és a 8. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával újul meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni

Valahogy így néz majd ki a tér

A felújított Blaha Lujza tér látványterve – Forrás: budapest.hu

Másfél évig tart a rekonstrukció

A központi elhelyezkedésű, történelmi és kulturális értékéhez méltó helyszín a pezsgő városi élet sokszínű funkcióinak és eseményeinek központja lesz. A 2021-ben kezdődő kivitelezés nagyjából másfél évig tart. A Blaha Lujza tér, az aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítására 2,67 milliárd forint áll rendelkezésre fővárosi és kormányzati forrásból. A forrás kormány által biztosított részét, 1milliárd forintot csak 2021 végéig lehet felhasználni.

Gyalogos,- és gyerekbarát lesz

A jelenkor elvárásainak megfelelő, gyalogosbarát téren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek, valamint kulturális célokat szolgáló épület és rendezvényhelyszín is épül majd, amely a Fővárosi Önkormányzat és a magánszektor együttműködésével jöhet létre. EZT IS OLVASD EL: A Blahán a villamosmegállóban szült egy anyuka, már kilógott a baba feje, amikor a rendőrök segítettek neki

Teljesen akadálymentesítik az egészet

A csomópont teljesen akadálymentes lesz, felújítják az aluljárót, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a József körútra. EZT LÁTNOD KELL! Életre kelnek Budapest eltűnt épületei, látványos videó készült a múltról

Mi történt az elmúlt évben? 

A BKK 2018. júliusában vállalkozási szerződést kötött a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes “KÖZLEKEDÉS” Fővárosi Tervező Iroda Kft. és UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt. alkotta konzorciummal az engedélyezési és kiviteli tervek készítésére, melyek 2019-ben elkészültek, az utolsó engedély 2020. júniusában érkezett meg.

A választások után átgyúrták a terveket

A 2019. októberi helyi önkormányzati választásokat követően az elkészült tervek módosításának igénye merült fel az új választói felhatalmazással rendelkező vezetés részéről, figyelemmel a társadalmi igényekre, a klímaváltozás okozta azonnali feladatokra és a Főváros teljes beruházási portfóliójának forráscsökkenésére.

Ilyen lesz a megújult Blaha Lujza tér 

Az egyik legforgalmasabb budapesti csomópont felújításának fő célja a tér élhetőségének javítása. A felújítás kiemelt feladata, hogy a Blaha Lujza tér akadálymentes csomópont legyen. Ennek szellemében új gyalogos-átkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatókká teszik a csomópontot. Ezenkívül megtörténik az aluljáró felújítása is, amely letisztult, a jelenkor követelményeinek megfelelő arculatot kap.

Megújulnak az emblematikus elemek is

A Blaha Lujza tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakul a belső részen gyalogosbarát, találkozóhelyekkel és szökőkúttal. A téren álló egykori Népszínházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút is.  

Barátságos lesz

A minőségi térépítészeti megoldások visszaállítják a tér szellemi és kulturális örökségét, megnövelik a barátságos, élhető gyalogosfelületeket, és további zöldfelületek létrehozásával megszüntetik a teret jelenleg széttagoló szervizút-hálózatot és parkolókat.

Fákat ültetnek

A megújult Blaha Lujza téren egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló épületet húznak fel, amely előtt az egybefüggő térrész helyet kínál akár nagyobb rendezvényeknek is. A téren a jelenlegi értékes fák megtartása mellett több, mint 65 új fa kap helyet, és több, mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jön létre. 

Végre felújítják a Corvint

További fejlesztésként két MOL Bubi gyűjtőállomás lesz a téren, több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeznek el. A Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja. 

Az autósok jobbra kanyarodhatnak a József körútra

Az autósok is jelentős változásokra készülhetnek. A tér átépítésével egy régi igény teljesül: a Duna felől haladva a Blahánál végre jobbra lehet majd kanyarodni a József körútra. Ezzel egyidőben a Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

Sok problémát okozott, hogy a Duna felől nem lehetett a József körútra kanyarodni

Mi változik az eredeti tervekhez képest?

Mivel a kivitelezést megelőzően a tervek módosítása szükséges, jelenleg nincs hatályos terv, amely pontosan tükrözi a Blaha Lujza tér majdani megjelenését. A forráscsökkenés és a megváltozott igények következtében a tér felújítási tervei az alábbiak szerint módosulnak:

Kerékpársáv, WC 

A terv igazodik az azóta elkészült nagykörúti kerékpársávhoz. A tervezett rendezvénytéren a gömbkőrisfasor értékes egyedeit megóvják, illetve további fákat ültetnek. A tervezett aluljáró-bővítmény kialakítása elmarad, az ide tervezett új nyilvános WC a felszínen kap helyet. 

Már a következő fejlesztésre készülnek

A térre felvezető aluljárólépcsőt felújítják, de az eredeti helyén és méretében marad meg. A buszváró nem kap egyedi fedést a költségcsökkentés, illetve a távlati közösségi közlekedési fejlesztések miatt.

Nem lesz fasor a Rákóczi út közepén

A térre tervezett pavilon épület más formában és más forrásból valósul meg. A Rákóczi úti középső fasor telepítése ezúttal elmarad a távlati közösségi közlekedési fejlesztések segítése érdekében.

Mikor és milyen forrásból újítják fel a teret?

A Blaha Lujza tér felújításának tervezése a Budapesti Közlekedési Központ irányításával, megrendelésében a „Közlekedés” Fővárosi Tervező Iroda Kft., valamint az UVATERV Zrt. konzorciumának munkájával 2018. július óta tart, az utolsó, engedély 2020 júniusában érkezett meg, a tervek elkészültek.

2,57 milliárdba kerül

A tervek módosítása és az építkezés 2021-ben kezdődik, és körülbelül másfél évet vesz igénybe. A felújítás 2,67milliárd forint összegű forrását a Fővárosi Önkormányzat és Magyarország Kormánya biztosítja. A forrás kormány által biztosított részét, 1milliárd forintot csak 2021 végéig lehet felhasználni, így várhatóan 2021 decemberében részműszaki átadásokra kerül sor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni

Kiemelt kép: Blaha Lujta tér – Forrás: BKK