Csütörtökön, vagyis október elsején véget ért a NAV türelmi időszaka az online számlázással kapcsolatban. Mától már szankcionál az adóhivatal, ha az érintett vállalkozás elmulasztotta regisztrálni magát az online számla rendszerben.

Lejárt a türelmi idő

Mától mintegy egymillió vállalkozás valamennyi egymás közötti ügyletének számlaadatait látja az adóhivatal. Tegnap ugyanis lejárt a szankciómentes időszak, most már minden érintettnek regisztrálnia kellett az online számla rendszerben – írja a Portfolio.

500 ezer forintos bírság

A nem teljesített adatszolgáltatások esetén, számlánként mától akár 500 ezer forintos mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság az adózó felé.

Megugrott a regisztrációk száma

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy május végén még csak 420 ezer vállalkozás szerepelt ebben a nyilvántartásban, keddig viszont már 940 ezren regisztráltak a rendszerben.

Koronavírus miatt csúszott

A Pénzügyminisztérium a koronavírus-járványra tekintettel, a vállalkozók zökkenőmentes átállása érdekében döntött a július 1-től szeptember 30-ig tartó szankciómentes-időszakról, amelynek egyetlen feltétele volt: a regisztráció.

Több lépcsőben vezették be

Az online számla rendszerének első lépcsője 2018. július elsején élesedett, akkor még csak a 100 ezer forint feletti áfatartamú számlákat látta az adóhivatal. A következő lépcső idén július elsején jött el, amikor az áfa értékhatárától függetlenül minden számlát be kellett küldeni a NAV-hoz. És a mai nap a harmadik lépcsőfok, amikor is a szankciómentes időszaknak vége szakad.

Nincs még vége!

A NAV nem áll itt meg a fejlesztésekkel. 2021. január 1-től minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja majd az adóhivatal.

1 millió számla

Szeptember elején hétköznaponként átlagosan több mint egymillió számla adatait dolgozták fel, a lakossági számlák láthatóvá tételével jövőre a beérkező számlák száma jelentősen nőni fog.

Feketegazdaság ellen

Az online számla kiterjesztése Izer Norbert szerint a legnagyobb horderejű lépés a feketegazdaság elleni küzdelemben, hiszen ezáltal jövőre a revizoroknak szinte az összes kontrolladat rendelkezésére áll majd az áfabevallások valóságtartalmának vizsgálata során.

Portfolio/BPK – Kiemelt kép: illusztráció