Egy hím példány már hosszabb ideje tartózkodik a Bükkben. Nemrég egy másik példány is átjöhetett a határon.

Bő egy hete észleltek egy medvét az Aggteleki Nemzeti Parkban

Az Aggteleki Nemzeti Park (ANPI) március 10-én arról posztolt, hogy március 9-én barna medvét észleltek. Az állat az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Boldva település határában a Sajó-folyó mellett közlekedett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Időnként hazánkba téved egy-egy medve

A posztban azt írják, hogy a folyót határoló terület jellemző útvonala a Magyarország területére időnként beérkező kóborló medvéknek. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a medve merre megy, vagy pontosan hol tartózkodik éppen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Behatárolt területen mozog

A medve a Sajó-folyó mentén bárhol előbukkanhat a következő napokban. Aki arra fele él vagy kirándul, számolnia kell ezzel.

Kérdés, hol lehet most

Az állaton nincs nyomkövető, ha lett volna, akkor már eleve számíthattak volna az érkezésére. A medvék ugyanis általában Szlovákiából érkeznek Magyarország északi felére. Az ANPI azt mondta a boon.hu számára, hogy a szlovák munkatársaik jelezték volna, ha tudják, hogy Magyarország felé tart egy medve.

Ezek is érdekelhetnek!

A nemzeti park munkatársai még nem látták a medvét

Az ANPI munkatársai elmondták, hogy szemtől szembe még nem találkoztak az állattal, sőt, még a nyomát sem találták meg. Egy bejelentő látta Boldva határában a medvét egy buszról. Sem fénykép, sem videó nem készült róla, így a bejelentés hitelessége megkérdőjelezhető.

Tudnak egy medvéről, ami a Bükkben él

A barnamedvék hatalmas távolságokat tudnak megtenni. Nem lehetetlen, hogy egy állat először az Aggteleki Nemzeti Parkban bukkanjon fel, majd átvándoroljon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának területére. Egy medvéről konkrétan tudják, hogy a Bükkben tartózkodik már jó ideje.

Vadkamerákkal már többször is látták

A bükki medvét már több alkalommal is látták kamerákon keresztül. Kérdés, hogy ugyanarról az egyedről van-e szó, ami a Sajó mentén is felbukkant. Ezt egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet.

A bükkben egy hím medve él

A szakemberek tudják, hogy egy hím medve barangol a Bükkben. El tud kószálni több tíz kilométerre is. A vadászok már a nyomait is látták az erdőben.

Nem kell medvetámadástól tartania a kirándulóknak

Senkinek sem kell attól tartania, aki a Bükkben szeretne kirándulni, hogy rá fog támadni egy medve. Nincs szó arról, hogy medve kolónia lenne arrafelé, csupán egy medvéről tudnak. A barnamedvéknek ráadásul kiváló a hallásuk, és inkább elkerülik az embert. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív