A közösségi oldalon terjedt el a hír, hogy medvét láttak Kismarosnál, Börzsönyligeten. Az esetről hivatalos bejelentés is történt, a szokolyai önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy ne menjenek az erdőbe. Korábban a Budapestkörnyéke.hu hírportálon írtunk arról, hogy az egy medve több település környékén is feltűnt, Acsa és Aszód és Galgamácsa környékén is látták, később pedig felvétel is készült róla.

Éjszaka látták

„Sziasztok! 0:39-kor medve sétált át a kocsink előtt a Morgó kanyarban! Mindenki figyeljen oda!” – olvasható a Facebookon közzétett bejegyzésben, amelyben jelezte az egyik szemtanú a medve megjelenését. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyorsan halad a medve

A hivatalos bejelentés Jancsó István hivatásos vadászhoz érkezett, aki nem tudja sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy valóban medve jár a térségben, de mivel a medvék viszonylag rövid idő alatt nagy távolságokat tudnak megtenni, nem elképzelhetetlen – írja a 0627.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Ne menjenek az erdőbe!”

A hírről beszámolt a szokolyai önkormányzat is, amely azt írja: “az információ, úgy tűnik igaz lehet! Jelenleg csak a három szemtanú információja áll rendelkezésünkre. Nincsenek bizonyítékok! De kérjük Önöket, hogy elővigyázatosak legyenek, lehetőleg ne menjenek az erdőbe, külterületi részekre gyalogosan!”

Kamerákat helyeztek ki

Korábban is járt medve a térségben, akkor az önkormányzat értesítette a Pilisi Parkerdőt a történtekről, a vizsgálat pedig igazolta, hogy valóban medve járt a térségben. A medve mozgásának nyomon követése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. – egyeztetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával – vadkamerákat helyezett ki.

Fokozott óvatosság

A Pest megyében kóborló medvét legutóbb Galgamácsa határában kapták lencsevégre, a veszélyeshulladék-lerakónál látták az állatot. Kovács Péter, a helyi vadásztársaság elnöke Facebookon közzétett bejegyzésben azt írja: “Galgamácsa határában, a veszélyeshulladék-lerakó telep közvetlen közelében készült ez a kép a barna medvéről. A medve folyamatosan feltűnik, ezért fokozott óvatosság javasolt az erdei, mezei túrázás esetén.” Kapcsolódó: Egy másik medve is felbukkant Aszódon, fotó is készült róla – Itt a polgármester közlése

Kép az aszódi medvéről

Forrás: Facebook/Aszód város oldala

Szabályok

A vadon élő állatok az erdő természetes részei. Ám ha túra vagy séta során mégis találkoznának medvével, a következő viselkedési szabályok betartását javasolja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság:

Ne menjünk közel hozzá

A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).

Lassan távolodjunk

Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.

Zajtól megijednek

Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok.

Ne hagyjuk az ételt a sátorban

Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Galgamácsán látott medve – Forrás: Galgamácsai Cservölgy Vadásztársaság