A Semmelweis Egyetem rektora a közmédiának nyilatkozva elmondta, hogy az a legbiztonságosabb és leghatékonyabb oltóanyag, amit már megkaptunk. Szerinte ezért alapvetően nem is kell különbséget tenni a vakcinák között.

Kellenek a vakcinák

Merkely Béla a vasárnapi nyilatkozatában elmondta, hogy az oltás miatt fellépő esetleges reakciók össze sem hasonlíthatóak a koronavírus súlyosságával. Hozzátette, a fokozottabb, hosszabb idejű immunitást mindenképpen az oltás ad. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Fogadjuk el, amit felajánlanak

A rektor mindenkit arra buzdít, hogy éljen a számára felajánlott vakcinával, mivel a késlekedéssel csak nő az esély arra, hogy elkapjuk a fertőzést. Figyelmeztetett, hogy a betegség mindenkinél máshogyan zajlik le, és sok fiatalnál is megfigyelhető a covid súlyos következménye.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

50 ezerből 1 embernél jelentkeztek komolyabb reakciók

Merkely arról is beszámolt, hogy az egyetemi oltóponton eddig több mint ötvenezer főnek adták be az oltóanyagot, és közülük csak egyetlen egy embernél találkoztak enyhe lefolyású, anafilaxiához hasonló reakcióval. A fellépő tünetek nem befolyásolták a páciens életét.

Csak a vakcinákkal győzhetjük le a járványt

Az orvos hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járványt csak az oltóanyagok segítségével tudjuk majd megállítani, és véleménye szerint a különböző vírusvariánsok kialakulásának is a vakcinák fognak gátat vetni. Ez a vírus „nem fog velünk maradni”, de ez rajtunk is múlik – mondta.

Ezért kérte a Szputnyikot

Merkely Béla direkt az orosz oltóanyaggal oltatta be magát, és elmondta, hogy ezt azért tette, mert ezzel is szemléltetni akarta, hogy az oltás biztonságos és hatékony. Szerinte a Szputnyik V kiváló kiváló eredményeket mutatott a klinikai vizsgálatok során.

Kapcsolódó

Meg kell mutatniuk az orvosoknak

A kardiológus szerint az egészségügyi dolgozóknak is meg kell mutatniuk a lakosságnak, hogy minden téren ajánlják a vakcináztatást. „Meg kell mutatni, hogy mi, orvosok is támogatjuk, és magunk számára is biztonságosnak tartjuk ezt az oltást” – fogalmazott.

El akarja oszlatni a tévhitet

Merkely Béla arról is beszélt, hogy értékeli az oltás körüli dilemmákat, de szerinte ezeknek elébe kell menni. Az orvos hozzátette, örömmel konstatálja, hogy amióta beadatta magának az orosz vakcinát, azóta nőtt a lakosság bizalma ezen oltás iránt is.

Vagy oltunk, vagy megfertőződünk

„A fertőzés elől nem tudunk elbújni, előbb-utóbb mindenki át fog esni a vírusfertőzésen, és ezt csak az oltások felvételével tudjuk megakadályozni, hiszen ez a védekezési forma a legegyszerűbb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer” – zárta gondolatait Merkely Béla. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Merkely Béla – Forrás: MTI/Kovács Tamás