Továbbra is fent van a legjobban keresett ötven bűnöző listáján az a kínai férfi, akit a Fővárosi Ítélőtábla 2018-ban jogerősen 18 év szabadságvesztésre ítélt. A férfi azonban időközben Kínába szökött, a két ország között viszont nincs kiadatási egyezmény.

2 éve körözik, pedig tudják, hogy melyik országban van

Még 2019 januárjában állított össze egy listát a rendőrség az ötven legkeresettebb bűnözőkről. A lista egyik „állandó” tagja az a kínai férfi, akit azért ítéltek el, mert megölt egy fiatal prostituáltat a lány budapesti, Akácfa utcai lakásában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

6 évvel ezelőtt

A brutális gyilkosság még 2015 tavaszán történt. A fiatal nőt gyilkosa, a kínai Yao Gaopeng először leütötte egy hamutartóval, majd egy villanyvezetékkel fojtogatta, és többször megszúrta egy konyhakéssel.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Édesanyja találta meg

A lányra később az édesanyja talált rá. Az akkor 35 éves férfi a gyilkosság utáni napon kijutott Magyarországról, és Kínába menekült, ami azért probléma, mert a két ország között nincs kiadatási egyezmény.

Már elítélték

Az ügyben jogerős ítéletet hoztak Magyarországon is. A Fővárosi Ítélőtábla 18 év fegyházbüntetésre ítélte távollétében jogerősen 2017-ben.

A pénzét is elvette

Emberölés és kifosztás miatt is bűnösnek találták, mert a gyilkosság utána lány pénzét is elvette. Mivel azonban akkor már régen Kínában volt, esély sem látszott, sőt, most sem látszik arra, hogy valaha is leüli büntetését.

Kínában feladta magát

Annak ellenére sem, hogy hazájában feladta magát, beismerő vallomás tett. Mégis szabadon engedték, a kiadatási egyezmény hiányára hivatkozva.

Csak, ha elhagyja Kínát

A nemzetközi elfogatóparancs még érvényben van ellene. Ez arra jó, hogy ha esetleg olyan országba utazna, amelyikkel van kiadatási egyezménye Magyarországnak, akkor idehozhatnák.

Politikai motívum

A meggyilkolt fiatal prostituált ügye korábban azért is kapott a megszokottnál is nagyobb nyilvánosságot, mert több helyen is arról cikkeztek, hogy a nőnek ismert politikus ügyfele is volt. Később pedig már arról beszéltek, hogy több ismert közszereplővel is volt kapcsolata.

Ilyen elfogásnak örülnének a magyarok

A címlapfotó a rendőrség oldaláról származik.