Egyre több önkormányzat próbálja fékezni a folyamatot, de a főváros környéki agglomeráció lakosságának növekedése megállíthatatlannak látszik. Mindez annak ellenére, hogy ezeken a településeken egyre komolyabb probléma van nemcsak az oktatási férőhelyekkel, de az alapvetőnek gondolt infrastruktúrával is.

Nem állt meg a túlnépesedés

A KSH friss adatai alapján készült anyagból kiderül: dacára néhány kétségbeesett település drasztikus lépéseinek, a Budapest környéki agglomeráció túlnépesedése még korántsem állt meg. Mint az már több forrásból elhangzott, nem is a hely kevés, inkább az infrastruktúra, például az utak, a víz- és csatornahálózat, az egészségügyi ellátórendszer, az óvodai és iskolai férőhelyek száma nem képes lekövetni az igényeket ‒ mutatott rá a helyzetre Hegedüs Tamás, a vizualizációt összeállító Helix Consulting lokációanalitikáért felelős vezetője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Növekedés az agglomerációban

Budapestet nem számolva az agglomerációban mintegy 12-15 ezer emberrel lakott több tavaly decemberben, mint az év elején, attól függően, hogy az agglomerációhoz kizárólag Pest vármegye településeit számítjuk hozzá, vagy azt a nehezen meghatározható, de lényegesen nagyobb térséget, amire a főváros vonzereje kiterjed, ahonnan például tömegek ingáznak nap mint nap.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

hatezren költöztek el Budapestről

Budapestről ugyanakkor mintegy 6000 ember költözött el tavaly ‒ nyilván nem mind az agglomerációba. A főváros minden előnyét hosszú lenne felsorolni, az agglomeráció pedig régebben mindezt ígérte ‒ a nagyvárosi lét hátrányai nélkül.

Még nem torpant meg a trend  

„Bár mára ez a helyzet sok szempontból nem igaz, és épp a túlnépesedés miatt Budapest környéke mára számos csalódást okozhat a csak azért is odaköltözőknek, a trend még nem látszik megtorpanni” ‒ mondta a szakember.

Dunakeszi a kivétel

Lényegében ‒ Dunakeszi kivételével ‒ nincs olyan járás a főváros környékén, amelyben az elvándorlás és odavándorlás egyenlege ne pozitív lett volna, így ebben a tekintetben a lakossága ne növekedett volna. Leggyorsabban a Gödöllői (1,41%, +2208 ember) és a Gárdonyi (1,79%, +661 ember) járások népessége emelkedett, míg legkevésbé a már említett Dunakeszi járásé (-0,3%, -259 ember).

Radikális lépés Érden

Amint arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt, határozott és radikális lépésre szánta el magát az érdi városvezetés. Csőzik László polgármester ugyanis teljes változtatási tilalmat rendelt el a városban, melynek értelmében csökkentik a városba költözők számát. Az új rendelet miatt a településen lényegében nem lehet építeni és bővíteni semmit. Érd után pedig most Budakalász is lépett: ők is véget vetnek a kontroll nélküli betelepülésnek.

Budakalász is bekeményít

A budakalászi önkormányzat az érdi mintára, új helyi építési szabályzaton dolgozik. Mint ismert Budakalász 2019 óta egy civil egyesülte irányítja, aminek a választási programjában is szerepelt, hogy a városban véget kell vetni a kontroll nélküli betelepülésnek. 

20 százalékos emelkedés

A polgármesteri hivatal kabinetvezetője, Péterffy Gábor szerint pedig jóval többről van szó, mint kvótákról vagy adminisztrációs korlátról, ugyanis az elmúlt években nagyjából 20 százalékkal emelkedett a településen élők száma. Péterffy Gábor szerit egy évtizedes problémáról van szó, mint mondja az infrastruktúra, az utak, a bölcsődék és óvodák, az egészségügyi szolgáltatások nem képesek követni azt a mértékű betelepülést, ami Budakalászon zajlott. Úgy gondolja, nem az a jó kérdés, hogy rossz-e, ha növekszik a lakosság a városban, a kérdés az, erre fel vannak-e készülve.

Nem bírja el a város

„Budakalász esetében egyértelműen a nem a válasz, de ez nem új keletű, és már évtizedekkel ezelőtt voltak olyan hangok, hogy megtelt a város és nem tud több betelepülőt fogadni” – magyarázta a kabinetvezető, aki elmondta, jelenleg 12-13 ezer ember él a városban, ez 20 évvel ezelőtt még csak 8 ezer körül volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Helix Consulting grafikája.