Duplájára emelte a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövő évi költségvetését a kormány – ezt Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Megemelték az egyetem költségvetését

Több mint 3 milliárd forintot biztosít a kormány 2021-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem működésére – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter szerint ez pont a duplája az intézmény eddigi támogatásának.

A kuratórium kérte ezt az összeget

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kérte ezt az összeget, amelyet a kormány biztosít számukra. Az összeg többek közt tartalmazza egy új campus építésének előkészítését, új oktatási épületek bérlését és a bérrendezést is.

A diákok újra elfoglaltak egy épületet

Elfoglalták az SZFE hallgatói az egyetem Film-, és Médiaintézetét – írják csütörtök reggeli közleményükben a diákok.

Ezzel indokolják a foglalást

A diákok a leköszönő vezetőség lemondási idejének utolsó óráiban, szerda este a sajtóból értesültek arról, hogy az általuk el nem ismert kuratórium pályáztatás nélkül nevezett ki az intézmény élére két új rektorhelyettest.

Hallgatói fórumot tartottak az éjszaka

Vezetőségük búcsúztatása után éjszakába nyúló hallgatói fórumot tartottak, mely során szavazással döntöttek arról, hogy az éppen egy hónappal ezelőtt elfoglalt Vas utcai épület után blokád alá veszik az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is. Őrséget állítottak, a kapun csak az Egyetem polgárai léphetnek be.

A Szentkirályi utcába sem mehet be az új vezetőség

Miután a diákok éjjel a Szentkirályi utcai épület elé is őrséget állítottak, innentől fogva sem a Színház-, sem a Film- és Médiaintézet épületeibe nincs bejárása az el nem ismert kuratórium által hivatalba helyezett személyeknek.

Új kancellárt neveztek ki

Ahogy azt a BudaPestkörnyeke.hu is megírta, egy korábbi katonatisztet, Szarka Gábort nevezték ki a Színház- és Filmművészetért egyetemet vezető alapítvány élére.

Nem engedték be az új kancellárt

Az új vezető megpróbált bejutni az egyetem épületébe, de a főbejáratot elbarikádozó hallgatók nem engedték be az intézménybe. Már egy hónapja tart a demonstráció, úgy tűnik még nagyon nincs vége.

Kiemelt kép: az SZFE épülete