Ahogy azt tegnap az elsők között megírtuk, egy korábbi katonatisztet, Szarka Gábort nevezték ki a Színház- és Filmművészetért egyetemet vezető alapítvány élére. Az új vezető megpróbált bejutni az egyetem épületébe, de a főbejáratot elbarikádozó hallgatók nem engedték be az intézménybe. Már egy hónapja tart a demonstráció, úgy tűnik még nagyon nincs vége.

Új kancellárt neveztek ki

Október 1-től dr. Szarka Gábort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campus-főigazgatóját nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjává – olvasható a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium közleményében.

Ezt is olvasd el!: Leváltották a Színművészeti kancellárját, egy alezredest lett az utód

Egy volt katonatiszt lesz a vezetője a művészképzésnek

Leírják az új kancellár életrajzát is, amelyből viszont kihagyják, hogy katonatisztről van szó, aki a második Orbán-kormányban kabinetfőnökként és miniszteri biztosként szolgált.

Védelempolitikai-szakértő

A Közleményben azt írják: „Szarka Gábor 48 éves, jogász, biztonság- és védelempolitikai-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi docense és díszpolgára. Diplomataként Párizsban szolgált katonai attaséként, később a Nemzeti Ipari Park Üzemetető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt, franciául és angolul beszél felsőfokon.”

Átvették az irányítást

Az eddigi kancellár, dr. Vonderviszt Lajos aktívan részt vesz az átadás-átvétel lebonyolításában – írja az alapítvány, amely a kormány döntése értelmében az egyetem oktatóinak és hallgatóinak ellenkezése ellenére átvette az irányítást az intézményben, és amely ellen a hallgatók egyetemfoglalással tiltakoznak szeptember 1. óta.

Meggátolták, hogy belépjen

A közlemény szerint kedden „az SZFE polgárai közül tucatnyian meggátolták Szarka Gábort abban, hogy belépjen az egyetem épületébe, és aktívan közreműködhessen az átadás-átvétel folyamatában.”

Az új kancellár ennek ellenére mindent megtesz annak érdekében, hogy feladatait a jövőben a lehető legmagasabb szinten elláthassa – írja a kuratórium.

A miniszterelnök nevezi ki a kancellárokat

A 2015-ben bevezetett új rendszerben a miniszterelnök által kinevezett kancellárok vették át az egyetemek gazdasági irányítását. Orbán Viktor akkor először Vidnyánszky egyik alkalmazottjának feleségét, a korábban a Fidesznek dolgozó Papp Csillát jelölte az SZFE kancellárjának.

Heves ellenállás miatt Orbán Viktor változtatott

Végül az egyetem heves ellenállásának köszönhetően egy másik pályázó, Vonderviszt Lajos került pozícióba. Őt ugyan szintén a kormány küldte és neki sem volt színházi kötődése, de legalább politikai sem

Év végéig volt szerződése

A 444.hu azt írja, Vonderviszt Lajosnak hiába írta alá december 31-ig szóló szerződését a kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila behívatta, majd közölte vele, hogy közös megegyezéssel távozik pozíciójából, majd utódját is bemutatta neki.

Elfoglalták az egyetemet a diákok

Ahogy korábban a BudaPestkörnyeke.hu is megírta, augusztus végén lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes vezetése, mivel nem értenek egyet Vidnyánszky Attila kinevezésével. Az egyetem hallgatói és dolgozóinak egy része ugyanis mindezt politikai beavatkozásként értékelte. Már egy hónapja a diákok uralják az egyetem épületét. Csak azok az oktatók léphetnek be, akiket a diákok beengednek.

Alternatív oktatásra készülnek

A tanárok sztrájkbizottságot hoztak létre, sztrájkolni fognak, ha a nem teljesítik a követeléseiket. A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium pedig bejelentette, hogy sztrájk esetén alternatív oktatást szerveznek, ehhez már minden készen áll.

Kiemelt kép: Az SZFE bejárata – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu