Megtiltja a főváros a vendéglátóegységeknek a sütést az aluljárókban, így kürtőskalácsot, grillkolbászt, gyorst és frissen, helyben sült pogácsát sem kaphatunk a jövőben. A főváros közleményében pontokba szedve indokolja meg, hogy miért nem támogatják a sütödék működtetését a budapesti aluljárókban.
Alkalmatlan pavilonok
„Az aluljárókban kialakított üzlethelyiségek és pavilonok közmű-kiépítettsége és kialakítása a legtöbb esetben nem alkalmas a helyben sütésre” – ezzel indokolja a fővárosi önkormányzat, hogy a jövőben betiltják egyes büféknek a helyben sütést az aluljárók területén. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.
Nem bírja a hálózat
Az idők során – a főváros szerint – egyre nagyobb energiaigényű gépeket telepítettek a pavilonokba, egyre több élelmiszer-forgalmazási funkció kezdett terjedni, így a mára már 50–60 éves hálózatoknak kell kiszolgálniuk a jelentős mértékben megnövekedett igénybevételt, valamint a nem minden esetben megfelelő használatból eredő terheléseket.
Hirdetés
Egyedi elbírálás
Közleményükben azt írják, hogy minden egyes pavilon és büfé működését egyedi elbírálás alapján fogják meghosszabbítani vagy felfüggeszteni. Az elbírálás azonban az aluljárókban lévő üzlethelyiségek és pavilonok bérleti szerződéseinek, illetve közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződéseinek lejártához, illetve megújításához igazodik.
A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nyomtatott változatban először 1907-ben jelent meg a Budapest és Környéke újság. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!
Tájékoztatták a bérlőket
„Az érintett bérlők a helyben sütéssel kapcsolatos gyakorlatról kellő időben előre tájékoztatást kaptak, így elegendő idejük volt a felkészülésre: már a tavalyi döntések során jeleztük a lejáró szerződéssel érintett ügyfeleknek, hogy egyes tevékenységük csak 2024. december 31-ig folytatható” – olvasható a közleményben.
A csatornába ürítik a zsírt és az olajat
Az elbírálás során a hivatal és az aluljáró üzemeltetője vizsgálja, hogy olajjal/zsírral történik-e a helyben sütés, a helyben elkészített ételek előkészítése, vagy sütése során keletkezik-e zsiradék, továbbá a készítés során alkalmazott eszközök takarítása, mosogatása során a csatornarendszerbe kerülhet-e szennyező anyag. Az elbírálás az egyes aluljárók eltérő kialakítására figyelemmel történik, hiszen a különböző eljárások más és más hatással vannak az adott aluljáró közműveire és a köztisztaságra.
Zavaró szag
A fővárosi cégek végeztek ügyfélelégedettség-méréseket, amelyek arról tanúskodnak, hogy sok budapesti lát köztisztasági problémát az egyes aluljárókban a helyben sütés miatt tapasztalható szag- és egyéb problémák miatt. „A főváros köztisztasági cége mindent elkövet az aluljárók tisztán tartása érdekében, ám ezt a helyben sütés okozta kedvezőtlen hatások miatt a budapestiek csak korlátozottan érzékelhetik” – áll a közleményben.
Megfelelő feltételek
Mindezek alapján a főváros úgy véli, hogy a helyben történő ételkészítést – ideértve az előre elkészített, fagyasztott termékek megsütését is –, különösen az olajjal/zsírral történő helyben sütést csak olyan aluljárókban indokolt engedélyezni, ahol az aluljáró kezelője/üzemeltetője által is igazoltan kizárhatók a fent jelzett problémák, kizárt a zsír csatornába történő kerülése, és a helyiség elhelyezkedése lehetővé teszi a keletkező szagok nem közforgalmi területre történő kivezetését. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.
Kiemelt kép: Nyugati téri aluljáró