Nem megerősített hírek szerint már teszteli a testkamerák bevezetését a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Egy szakértő szerint minden szempontból időszerű lenne a döntés, ellenőrizhetővé válna a rendőri intézkedés, és talán a rendőrök elleni támadások is megelőzhetők lennének.

Amerikában már használják

Itt van Amerika! Az Egyesült Államokban már közel 10 éve bevezették a testkamerák viselését a rendőröknél. A döntést azt követően hozták meg, hogy lelőttek egy fergusoni fiatalt. Most a magyar rendőrség is léphet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Védik a rendőröket

Az Index értesülései szerint a testkamerák bevezetését megelőző tesztelés folyik a Budapesti Rendőr-Főkapitányságon. Az eszközöktől azt várják, hogy a rendőrökkel szembeni jogsértő magatartások drasztikusan visszaszorulnak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Hasznos eszköz

A lap úgy tudja, hogy a rendőrség – kísérleti jelleggel – már évek óta alkalmazza a műszereket, több gyártmányt és típust is tesztelt már. Arra hivatkoznak, hogy számos külföldi példa mutatja az eszköz hasznosságát.

Ellenőrizhetővé válnak

Egyrészt azt várják, hogy az eszközök használatától drasztikusan visszaszorulnak a rendőrökkel szembeni jogsértő magatartások, ugyanakkor az időnként előforduló jogsértő rendőri intézkedések ellen is hathat, hogy ellenőrizhetővé válnak a rendőrök.

Egy börtönben már használják

Az egyik magyar büntetésvégrehajtási intézetben már hasznának ilyen eszközöket, főleg rendkívüli események felszámolásakor, zárkaajtó nyitásakor és biztonsági elkülönítés esetén hasznosak. Az ATV Híradójának azt mondta egy rendőrségi szakértő, hogy a rendőröknél is hasznos lenne a bevezetésük, mert a rendőrt és az intézkedés alá vont személyt is védené.

Elkerülhető lett volna?

„Ha már évekkel korábban, az újpesti lövöldözés és késelés során viseltek volna testkamerát a járőrök – és ezt megfelelően szintetizálják a rendőrségnek az erre a célra létrehozott szervezett egységei -, akkor alapvetően elkerülhető lett volna talán még a januári rendőrgyilkosság is” – vélekedett.

Újpesti rendőrgyilkosság

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu beszámolt, három rendőrt szúrt meg egy késes támadó Budapesten, a 11. kerületben januárban. Az egyik rendőr, egy főtörzsőrmester sajnos meghalt.

Mellkason szúrta

A támadó az elsőként felsiető rendőrt mellkason szúrta, majd miután a másik két járőrt is megsebesítette, lerohant az utcára. A mellkason szúrt rendőr nem tudott már megmozdulni, két sebesült társa viszont a késes után iramodott, míg végül a közeli megállóban utol is érték, ekkor adták le a figyelmeztető, majd a lábra célzott lövést.

Feszítő érzés lehet

A testkamerák kapcsán egy klinikai szakpszichológus rámutatott azért arra is, hogy „feszítő érzés” tud lenni, ha valaki folyamatosan arra gondol, hogy a munkaideje alatt képpel és hanggal végig látják azt, mit és hogyan csinál. A TASZ jogásza pedig megjegyezte, a folyamatos adatgyűjtésnek „kell, hogy legyen valamilyen jól meghatározott indoka, anélkül ugyanis inkább a készletező adatgyűjtés kategóriába eshet” – mondta. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: az újpesti rendőrgyilkosság helyszíne