Megérkezett Magyarországra a Johnson&Johnson gyárhoz tartozó Janssen elnevezésű egydózisú koronavírus elleni vakcina. Közben az Egyesült Államokban szüneteltetik ennek a vakcinatípusnak a használatát, mert hat beoltottnál vérrög alakult ki.

Szüneteltetik a vakcina használatát

Az Egyesült Államokban egyelőre szüneteltetik a Johnson&Johnson egydózisú, Janssen nevet viselő vakcinájának használatát, mert az oltás után két héten belül hat beoltott szervezetében is vérrög alakult ki, írja a New York Times.

Nőknél jött elő a probléma

Mind a hat beoltott 18 és 48 év közötti nő volt. Egy közülük meghalt, egy pedig súlyos állapotban került kórházba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Vizsgálják a vakcinát

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, illetve az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) szakemberei most közösen vizsgálják a vakcina és a vérrögök kialakulása közti összefüggéseket, illetve azt, hogy a továbbiakban engedélyezik vagy korlátozzák a Janssen használatát.

Kedden Magyarországra is megérkezett

Az USA-ban eddig közel hétmillió ember kapta meg a Johnson&Johnson egydózisú vakcináját, amiből kedden érkezett 28 800 adag Magyarországra is.

Egy oltás is elegendő

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján az egydózisú vakcináról Müller Cecília azt mondta, hogy nem túl nagy mennyiségben, de megérkezett a szállítmány a reggeli órákban. A Janssen vakcinájának jelentősége, hogy egy oltás elegendő a védettség kialakulásához.

A Szputnyik-V-hez hasonlít

Ez már a hatodik oltóanyag, amellyel Magyarországon oltanak. Technológiája az orosz Szputnyik V vakcinájához hasonló, és az is oltható vele, aki átesett már a betegségen, és az is, akik krónikus betegséggel küzd. Minden 18 év fölötti megkaphatja ezt a vakcinát is, a várandós nőknek és a szoptató édesanyáknak jelenleg még ellenjavallt – mondta a tiszti főorvos

Oltási reakció

Müller Cecília szerint az oltási reakciók nem különböznek más vakcina mellékhatásaitól, az enyhe fejfájástól, duzzanattól vagy hőemelkedéstől.

Februárban engedélyeztették

Az FDA, azaz az amerikai gyógyszerhatóság szakértői februárban javaslatot tettek a Johnson and Johnson belga leányvállalata, a Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett, koronavírus elleni védőoltás jóváhagyására. A gyógyszerhatóság még akkor kérte a magyar vonatkozásokkal is bíró vállalat vakcinájának engedélyezési kérelmét.

Senki nem halt meg

A védőoltás vizsgálata során egyetlen beoltott páciens sem hunyt el koronavírus-fertőzésben, tehát teljes védelmet nyújtott a halálos lefolyás ellen.

Teszteredmények

 A vakcinát egyébként 3 földrészen, 8 országban, 45 ezer betegen vizsgálták. Továbbá az USA-ban beoltott betegek körében 86 százalékos védelmet nyújtott súlyos lefolyású Covid–19 ellen, és ez ellen-Dél Afrikában is 82 százalékban védettséget adott, ami rendkívül fontos a terjedő mutációk miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI