A Nagymaros és Szob közötti vasútvonalra sárlavina zúdult le a hegyoldalból, a vonatok nem közlekedhetnek – közölte a MÁV. 2020-ban már történt hasonló, akkor hetekig akadozott a forgalom.

Csak Nagyamarosig

A MÁV szerint a következő menetrendi változásokra kell számítani: A Budapest–Szob vonalon a vonatok csak Nagymarosig közlekednek és onnan indulnak vissza a Nyugati pályaudvarra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pótlóbusz

A MÁV-START pótlóbuszos közlekedést szervez, melyek Kismaros–Szob között Kóspallag–Márianosztra útirányon át közlekednek. A pótlóbuszok nem érintik Nagymaros-Visegrád, Nagymaros, Dömösi átkelés, Zebegény, Szob alsó állomásokat és megállóhelyeket. A buszok 30-40 perc többletmenetidővel közlekednek.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ahol nem

Sem vonatközlekedést, sem pótlóbuszos közlekedést nem tud biztosítani a MÁV Dömösi átkelés, Zebegény, Szob alsó között.

Fotó a helyszínről

Nemzetközi vonatok

A vonalon közlekedő, Szob, Párkány határállomáson ki- és belép nemzetközi vonatok kerülővel járnak majd. Egyelőre annyi biztos, hogy a Nyugati pályaudvarról Prágába 15:40-kor induló 272-es Metropolitan EC vonat kerülő útvonalon Komárom érintésével közlekedik.

2020-ban már történt hasonló

2020 június 17-én dél körül nagy mennyiségű, este pedig még egy, a korábbit többszörösen meghaladó, a Szent Mihály-hegyről lezúduló kő- és sárlavina árasztotta el egy kilométeres szakaszon a vágányokat a Dömösi átkelésnél, Nagymaros és Zebegény állomások között.

Akkor az utat is

A második omlás hordaléka a 12-es főutat is eltorlaszolta, járhatatlanná téve azt. A MÁV az utasok biztonságának garantálása érdekében akkor is leállította a vonatforgalmat.

Hónapokig dolgoztak

A júniusi természeti katasztrófa után október végére fejezte be a MÁV a nyár eleji esőzések okozta károk helyreállítását a Nagymaros és Zebegény közötti szakaszon, így november elsejétől állt vissza az eredeti menetrend a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon – közölte az MÁV.

Délen is gond van

Nagykőrösön felsővezeték-szakadás történt, emiatt Cegléd és Kecskemét között pótlóbuszok szállítják az utasokat várhatóan 17 óráig. A szegedi InterCity vonatok a Nyugati pályaudvar és Cegléd között nem közlekednek. A Nyugati pályaudvarról Szegedre induló 714-es számú Kodály InterCity csak Ceglédig, a Szegedről a Nyugatiba tartó 715-ös számú Paprika IC pedig csak Kecskemétig közlekedik. Szolnok és Kecskemét között a személyvonatok nem járnak – közölték.

Címlapfotónk 2020-ban készült.