Meghalt Antall József özvegye. Klára asszony a rendszerváltás utáni első miniszterelnök felesége volt, két gyermekük született. Halálhírét Péter fia jelentette be.

Meghalt Antall Péter özvegye

Meghalt Antall József özvegy, Klára asszony. A hírt kisebbik fia közölte Facebook oldalán. „Amikor az ember gyerek, hiszi majd reméli, hogy a szülei mindig vele lesznek. Később tudod , hogy nem , de hátha!” – írta Antall Péter.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fia közölte a hírt

„29 év különbséggel ma este elvesztettem őket. Klári lányom tovább viszi ezt a szép nevet. Vigyáznunk kell egymásra! Muszály !” – írja a néhai miniszterelnök fia.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Két fiúk született

Antall József Fülepp Klárával 1952-ben a budapesti piarista kápolnában házasodott össze. Kapcsolatukból két fiúk született, ű Antall György ügyvéd és Antall Péter fotóriporter.

’90-ben lett miniszterelnök

Antall Józsefet 1989. október 21-én elsöprő többséggel választották meg a küldöttek a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnökévé, s ez alapján egyértelművé vált, hogy ő lesz a párt miniszterelnök-jelöltje. Az 1990-es választások győztese az MDF lett, megszerezve a mandátumok 42,49%-át (Antall a budapesti területi listáról jutott mandátumhoz), így május 23-án ő alakíthatott kormányt. Aznap este az Országgyűlés 219 igen, 126 nem és 8 tartózkodással választotta meg a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé, egyúttal kormányprogramjának irányelveit is elfogadta.

Nyirokérrendszer rákja volt

1990 nyarán non-Hodgkin limfómát (a nyirokérrendszer rákja) állapítottak meg nála. A betegség az Egyesült Államokban jelent meg nála, amikor ősszel meglátogatta George H. W. Bush elnököt.

A taxisblokád előtt műtötték

Októberben, hazaérése után azonnal kórházba került, s két nappal a taxisblokád előtt sikeresen megműtötték. Ezt követően a betegágyán közvetítették a pizsamás interjúját, ahol reagált a taxisblokád által okozott heves politikai helyzetre.

Kiújult a rákja

Fél év múlva a rák kiújult.  Halála előtt egy nappal Göncz Árpád a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozta neki. A családján kívül csak kabinetfőnökét, Marinovich Endrét, a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjét, Kajdi Józsefet és Boross Pétert fogadta, telefonon Tölgyessy Péterrel és Orbán Viktorral beszélt még.  Betegsége – még a kormányzati ciklus lejárta előtt – legyűrte szervezetét, s 1993. december 12-én elhunyt.

Szobrot avattak

„Amikor 2009 tavaszán Brüsszelben, az Európai Parlament központjában felavatták az Antall Józsefről elnevezett épületszárnyat, az esemény alkalmából rendezett konferencián jelentettem be a budapesti Tudásközpont megalapítását” – írta az Antall József Tudásközpont oldalán Klára asszony.

Épületszárnyat neveztek el Antall Józsefről

„Akkor még magam sem gondoltam, hogy öt-hat év alatt ilyen eredményeket tudunk felmutatni, mint amilyenekről a következőkben olvashatnak, ahogy azt sem, hogy 2015 tavaszán mellszobrot avathatunk férjemnek, a néhai miniszterelnöknek a róla elnevezett épületszárnyban, és ezzel egyidejűleg a Tudásközpont brüsszeli irodáját is megnyitjuk”.

Köszönet illeti

„Köszönet illeti segítségéért a nemzetközi Tiszteletbeli Elnökséget, amelynek soraiban Európa jelentős politikusait, férjem volt kollégáit, barátait üdvözölhetjük. Meghatottan figyelem és köszönöm a Tudásközpont minden munkatársának elhivatott munkáját” – mondta akkor Klára asszony.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Antall Jószefné – Forrás: Antall József Tudásközpont