Hosszan tartó súlyos betegség után hétfőn elhunyt Frank Júlia. A 76 éves szakácskönyvszerző receptjein generációk nőttek fel.

Meghalt Frank Júlia

Elhunyt Frank Júlia, a gasztronómiai írót 76 éves korában a kórházban érte a halál. Hoszzú idő óta betegeskedett – írja az nlc egy családhoz közel álló forrásra hivatkozva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

130 könyvet írt

Generációjának meghatározó figurája, az egyik legtermékenyebb szakácskönyvszerző volt, 130 könyvet írt. A nyolcvanas években mindenkinek a polcán akadt egy olyan kiadvány, amelynek receptjeiért ő volt a felelős. Könyveiben gyönyörű színes fotókkal ábrázolt az elkészített ételeket.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Dolgozó nőknek írt recepteket

Leginkább azokhoz a dolgozó nőkhöz szóltak szakácskönyvei, akik munkából hazaesve gyorsan, egyszerűen szerettek volna főzni valamit a családjuknak.

10 ezer receptet tudott fejből

Az nlc 2018-ban készített interjút Frank Júliával, aki akkor többek között arról is beszélt, hogy sosem dob ki ételt és legalább tízezezer receptet tud fejből. Akkor éppen a 129. kiadott szakácskönyvénél tartott, és arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte nincs még egy ember a világon, aki ennyi szakácskönyvet írt volna.

Abból főzött, ami otthon volt

A főzési imádatáról ezt mondta: „Azt azért tudni kell rólam, hogy én kinyitom a hűtőt, és abból készítek ételt, ami itthon van, csak a vendégségek előtt gondolom át alaposabban a menüt. És a legtöbbször nem készül ugyanúgy étel, mindig variálok valamit, belekerül még valami, vagy éppen elveszek belőle egy hozzávalót”.

Élvezte a főzést

„A legjobban a kísérletezést szeretem, szerencsére pontosan megérzem, mi mihez passzol, melyik fűszer adja meg a legjobb ízt, borzasztóan élvezem. Nálam mindig, minden van itthon, négy hűtőből főzök, óriási fagyasztókapacitásom van, és imádok vásárolni is” – mondta akkor Frank Júlia.

Zenei pályára készült

Egy nemrég készült interjúban azt mesélte, hogy gyermekkorában zenei pályára készült, de 18 éves korában elveszítette a szüleit, ezért nem tudott továbbtanulni. Sokféle tanfolyamot végzett, olyanokat, amelyeknek semmi köze nem volt a gasztronómiához. Még a disznóhúst sem tudta megkülönböztetni a marhahústól.

Rakott krumplival kezdte

Viszont a testvéreinek enniü kellett, így kezdett el főzni. Főleg Horváth Rozi receptjeit készítette el. “Tizenöt évvel később partit rendeztem a barátaimnak, és rakott krumplival vártam a vendégeket. Amikor megkóstolták azt mondták, hogy ilyen finomat még soha nem ettek és megkérdezték, hogy miért nem írom le?” 

A Nők Lapja pályázatán indult

Aztán a ’70-es években volt egy pályázat a Nők Lapjában, ahol különböző kategóriákban lehetett recepteket beküldeni. “Pályáztam a saját nevemmel, a férjemével, a szomszédéval és mindegyik kategóriában én lettem a győztes. Akkor jöttem rá, hogy van keresnivalóm a pályán” – mondta korábban a gastroguide.hu-nak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Frank júlia