Hosszan tartó súlyos betegség után hétfőn elhunyt Frank Júlia. A 76 éves szakácskönyvszerző receptjein generációk nőttek fel.
Meghalt Frank Júlia
Elhunyt Frank Júlia, a gasztronómiai írót 76 éves korában a kórházban érte a halál. Hoszzú idő óta betegeskedett – írja az nlc egy családhoz közel álló forrásra hivatkozva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.
130 könyvet írt
Generációjának meghatározó figurája, az egyik legtermékenyebb szakácskönyvszerző volt, 130 könyvet írt. A nyolcvanas években mindenkinek a polcán akadt egy olyan kiadvány, amelynek receptjeiért ő volt a felelős. Könyveiben gyönyörű színes fotókkal ábrázolt az elkészített ételeket.
Dolgozó nőknek írt recepteket
Leginkább azokhoz a dolgozó nőkhöz szóltak szakácskönyvei, akik munkából hazaesve gyorsan, egyszerűen szerettek volna főzni valamit a családjuknak.
10 ezer receptet tudott fejből
Az nlc 2018-ban készített interjút Frank Júliával, aki akkor többek között arról is beszélt, hogy sosem dob ki ételt és legalább tízezezer receptet tud fejből. Akkor éppen a 129. kiadott szakácskönyvénél tartott, és arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte nincs még egy ember a világon, aki ennyi szakácskönyvet írt volna.
Abból főzött, ami otthon volt
A főzési imádatáról ezt mondta: „Azt azért tudni kell rólam, hogy én kinyitom a hűtőt, és abból készítek ételt, ami itthon van, csak a vendégségek előtt gondolom át alaposabban a menüt. És a legtöbbször nem készül ugyanúgy étel, mindig variálok valamit, belekerül még valami, vagy éppen elveszek belőle egy hozzávalót”.
Élvezte a főzést
„A legjobban a kísérletezést szeretem, szerencsére pontosan megérzem, mi mihez passzol, melyik fűszer adja meg a legjobb ízt, borzasztóan élvezem. Nálam mindig, minden van itthon, négy hűtőből főzök, óriási fagyasztókapacitásom van, és imádok vásárolni is” – mondta akkor Frank Júlia.
Zenei pályára készült
Egy nemrég készült interjúban azt mesélte, hogy gyermekkorában zenei pályára készült, de 18 éves korában elveszítette a szüleit, ezért nem tudott továbbtanulni. Sokféle tanfolyamot végzett, olyanokat, amelyeknek semmi köze nem volt a gasztronómiához. Még a disznóhúst sem tudta megkülönböztetni a marhahústól.
Rakott krumplival kezdte
Viszont a testvéreinek enniü kellett, így kezdett el főzni. Főleg Horváth Rozi receptjeit készítette el. „Tizenöt évvel később partit rendeztem a barátaimnak, és rakott krumplival vártam a vendégeket. Amikor megkóstolták azt mondták, hogy ilyen finomat még soha nem ettek és megkérdezték, hogy miért nem írom le?”
A Nők Lapja pályázatán indult
Aztán a ’70-es években volt egy pályázat a Nők Lapjában, ahol különböző kategóriákban lehetett recepteket beküldeni. „Pályáztam a saját nevemmel, a férjemével, a szomszédéval és mindegyik kategóriában én lettem a győztes. Akkor jöttem rá, hogy van keresnivalóm a pályán” – mondta korábban a gastroguide.hu-nak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.
Kiemelt kép: Frank júlia