Meghalt a magyar rocklegenda, Kóbor János. Az Omega frontemberét hetek óta koronavírus miatt kórházban ápolták. Magyar és világhírű zenészek imádkoztak a felépüléséért. Kóbor János 2008 óta élt Törökbálinton, sokszor beszélt arról, hogy családjával itt találtak igazi otthonra.

Meghalt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János. Az Omega frontembere hetekkel ezelőtt kapta el a koronavírust. Törökbálinti otthonában lett rosszul. Innen vitte be a felesége a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájára, majd a Városmajori Szívsebészeti Klinika Covid osztályára szállították. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lélegeztetőgépen volt

Kóbor János állapota olyan súlyos lett, hogy mélyaltatásban tartották és mesterségesen lélegeztették. A zenész még betegsége előtt beszélt arról, hogy nem oltatta be magát, mert születése óta nem volt kórházban és nem szokott semmilyen betegséget elkapni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Búcsúzik az Omega

„Megrendülten tudatjuk, hogy Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója, rövid betegség után elhunyt. Rajongók milliói imádták itthon és külföldön, a rockzene állócsillagaként. Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad” – írja az Omega együttes Facebook oldalán.

Tavaly két Omegás ment el

Az Omega együttes két tagját is elveszítette tavaly. Először Benkő Lászlót és majd 3 napra rá Mihály Tamás, az együttes basszusgitárosa halt meg. A járvány miatt az együttes fellépései is elmaradtak. Ezzel kapcsolatban Kóbor János egy évvel ezelőtt azt mondta: „A sorsunk megpecsételődött, az Omegát végleg megölte a koronavírus”.

Budapesten született

Kóbor János 1943-ban született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, azonban sosem dolgozott ezen a területen.Első együttesét a József Attila Gimnázium tanulójaként alapította osztálytársaival. A hangszereket sorsolással választották ki, Kóbornak a ritmusgitár jutott, a bőgős, basszusgitáros Varsányi István lett, a dobos pedig Laux József.

Megalapították a Ciklont

Később Laux a Benkó Dixieland Bandhez került, Kóbor és Varsányi pedig megalapították a Ciklon együttest, többek között Kovacsics András szólógitáros társaságában. A repertoárjukat instrumentális nyugati számok alkották.

A Prófétából lett az Omega

Mivel állandó fellépőhelyet nem sikerült szerezniük, 1962-ben Kovacsiccsal és Varsányival együtt kiszemelték a Próféta együttest és elhatározták, hogy egyenként bekerülnek oda. A tervüket sikerült megvalósítaniuk, majd ősszel a Próféta utódjaként létrejött az Omega. 1964-ben csatlakozott a volt osztálytárs Laux is.

Sokan énekeltek az Omegába

A kezdeti években továbbra is nyugati slágereket dolgoztak fel. Ekkor még Kóbor mellett énekelt Benkő László is, néhány alkalommal Koncz Zsuzsa, majd csatlakozott Somló Tamás és Wittek Mária.

Énekesi pályafutás

A hatvanas évek második felében azonban az Omega saját slágereinek többségét már Kóbor énekelte, az 1971 óta felvett dalokban pedig ő az egyedüli szólóénekes. Kóbor János az Omega-stúdióban számos lemez készítésében vett részt producerként, zenei rendezőként, hangmérnökként.

Kóbor és a Scorpions

Első közreműködése más produkcióban a Scorpions budapesti és kassai koncertje volt 2009-ben, ezzel Klaus Meine és Rudolf Schenker 1994-es vendégszereplését viszonozta. 2014-ben Kóbor régi vágya teljesült – koncertet adhatott a rendszerváltás 25. évfordulójának tiszteletére a Hősök terén. A koncerten fellépett a Scorpions is, Kóbor együtt énekelte a Wind of Change-t Klaus Meinével.

A Scoprions énekese is aggódott

Régi barátként, a Scorpions együttes frontembere, Klaus Meine is azért szorított, hogy Kóbor János minél hamarabb felépüljön. Az énekes videóüzenetében kívánt sok erőt és gyógyulást az Omega frontemberének.

Kóbor János családja

Első feleségétől, akitől elvált, született Dániel nevű fia. Majd 2008-ban vette el a 23 évvel fiatalabb Zsókát, miután közös lányuk, Léna már egy éves volt.

Törökbálinton élt

Zsókával és újszülött kislányával Törökbálintra költöztek. Tükörhegyi házukat Korda Györgytől és Balázs Kláritól vették meg. Kóbor János korábban azt mondta, mivel a zenekarral rengeteget utazik, ezért fontos számára, hogy amikor hazatér, igazi otthon várja. Ezt pedig a törökbálinti, kétszintes, medencés házban találta meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kóbor János – BPK-montázs