Hétfő reggel nem a megszokott weboldal várta a Nemzeti Sport olvasóit. Az Orbán Viktor kedvenc sportlapjaként számon tartott újság kezdőlapját meghekkelte az Anonymus csoport és azt írták rá: Ez a weboldal a kormányzati propagandamédia része! Elhoztuk az igazságot nektek! Propaganda helyett független sajtót!” – áll a portálon. Nem sokkal később kikapcsolták az oldalt, már nem elérhető.

Kormányközeli weboldalakat hekkeltek meg

Hétfő reggel több kormányközeli portált hekkelt meg, vagyis tört fel az Anonymus nevű internetes hekkercsoport. A Nemzeti Sport, a Metropol, a Figyelő, a Szabad Föld, a 888.hu, a Mendiner és sok megyei lap címlapján is váratlan dologgal találkozhattak az olvasók. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elhoztuk az igazságot

A feltört újságok címlapján ez áll: „Ez a weboldal a kormányzati propagandamédia része! Elhoztuk az igazságot nektek! Propaganda helyett független sajtót! Nézd meg, hogyan ver át a propaganda média!” – hirdeti a címlapokon megjelenő szöveg.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Így néztek ki a meghekkelt portálok

Lekapcsolták a szervert

Egyes lapoknál nem jelenik meg ez a szöveg, csak egyszerűen elérhetetlenné vált az oldal, vagy miután rádöbbentek a tulajdonosok, hogy meghekkelték őket, lekapcsolták a szerverüket, hogy ne legyen elérhető az új tartalom.

Nemzetközi csoport

Az akciót valószínűleg az Anonymous nemzetközi hekkercsoport hajtotta végre, mert az oldalak alján erre utaló szöveg van. A meghekkelt újságok címlapján így az Orbán-kormányt kritizáló tartalmak fogadják a nem feltétlenül ehhez szokott olvasókat.

Torzítja a híreket a közmédia

Az érintett portálok címlapján videókk találhatóak, például Márki-Zay Pétertől, vagy épp a 444.hu-ról és azt hivatottak a hozzájuk csatolt felirat szerint bemutatni, hogy miként torzítja el a híreket a közmédia, vagy, “Hogyan ver át a propagandamédia.”

Orbán egykor és most

Alatta egy Orbán Viktor “régen és most” videó, illetve Márki-Zay Péterék programja, és egy lista a “kormánymédia” pervesztéseiről.

Az Anonymus-csoport

Az Anonymus nevű nemzetközi hekkercsoport 2006 óta aktív. Feltörték a szcientológia egyház szervereit, a Sony számítógépeit és a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak a letartóztatása miatt az Anonymous több órára lebénította a pénzügyi szervek weboldalait. Feltörték a szíriai elnök, Bassár el-Aszad és további 7-8 kormánytag e-mail fiókját is. 2011-ben a szélsőjobbos aktivisták ellen fordultak. A náci témájú weboldalak és online boltok közzétevőjét összegyűjtötték és publikálták. 2012-ben az FBI és a Scotland Yard egy zárt konferenciát tartott. A téma: hogyan lehetne az Anonymoust megsemmisíteni? A projektbe baki csúszott: a hackerek lehallgatták a hívást és feltöltötték a YouTube-ra. 2015 januárjában a francia Charlie Hebdo hetilap ellen elkövetett terroristatámadás után háborút hirdettek az Iszlám Állam és az Al-Káida ellen. Először egy dzsihádista oldalt tettek elérhetetlenné néhány órára.

Oroszországot is támadják

A 2022-es ukrajnai inváziót követően kiberháborút indítottak Oroszország ellen, megtámadták az állami hírcsatorna, az RT televízió és az Orosz Védelmi Minisztérium weboldalát.

Ez az Anonymus-csoport jelképe a Guy Fawkes állarc

Forrás: Wikipedia

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: Facebook/Orbán Viktor