Nyolc éve hunyt el a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Sinkó László. A népszerű művész családja hosszú éveken keresztül érintetlenül hagyta a hagyatékát, nemrég azonban a gyermekei megváltak szeretett otthonától, hamarosan pedig a relikviák is méltó helyre kerülhetnek. Sinkó László Budakalászon nyugszik.

Nyolc éve ment el

Nyolc éve hunyt el a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Sinkó László. A népszerű művész halála az egész országot megrázta. Családja hosszú éveken keresztül érintetlenül hagyta a hagyatékát, nemrég azonban a gyermekei megváltak szeretett otthonától, hamarosan pedig a relikviák is méltó helyre kerülhetnek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Éltük legnehezebb döntése volt

„Miután két éve édesanyám is elment, hosszú tipródást követően a testvéremmel meghoztuk életünk legnehezebb döntését, hogy eladjuk a családi házat, amit egy hosszú szortírozási folyamat követett. Édesapám ruhái, relikviái, emléktárgyai még mindig ugyanott álltak, mint nyolc éve. Édesanyám képtelen volt ezeket elpakolni és mi sem nyúltunk hozzá. Most viszont szembe kellett néznünk az emlékekkel és a gyásszal” – mondta a Blikknek a művész lánya.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Érzelmi hullámvasút

A ritmikus gimnasztikázóként olimpiai hatodik Andrea hosszú ideig válogatta át a szülei holmiját. „Igazi érzelmi hullámvasút volt az a néhány hónap, hiszen az egész család múltja abban a házban volt, és olyan emléktárgyakat találtam, amelyeknek a létezéséről sem tudtunk.

Méltó emléket állítanak

„A szortírozás egyfelől fontos része volt a gyászfolyamatnak, és a nehézségek ellenére némiképpen felszabadított minket. Azt hiszem, a lelkem is megnyugodott. Másrészt örülök, hogy sikerült kiválogatni édesapám relikviáit, ugyanis nemrég létrehoztam egy alapítványt arra a célra, hogy méltóképpen tudjuk őrizni a művészeti és kulturális hagyatékát. Az a cél, hogy a munkásságához tartozó fontos tárgyak egy emlékmúzeumba kerüljenek” – árulta el a néhai művész lánya.

A fából faragott fotel

Andrea elmondta: a művész személyes holmijainak egy részét megtartotta. A legértékesebb darab egy fából faragott fotel, Sinkó László szinte mindig abban ült, onnan nézte a kertet, ahol a felesége kertészkedett.

A tisztesség mindennél többet ért  

„Édesapám gerinces ember volt, akinek a tisztesség mindennél többet ért. A művészete pedig magáért beszél. Bár csak fél évvel a halála előtt kapta meg a Nemzet Művésze címet, de emlékszem arra, hogy ez az elismerés milyen értékes volt számára” – fogalmazott Sinkó Andrea.

Budakalászon nyugszik

Sinkó László végakarata volt, hogy szűk körben temessék el és a barátok be is tartották ezt. Végső nyughelye a budakalászi temetőben van, abban a városban, amit az utóbbi évtizedekben otthonának tekintett.

Tíz napig küzdött az életéért

Sinkó László élete utolsó éveiben egyre többet betegeskedett, több különböző, időskori betegsége volt. Ötvenedik házassági évfordulója után nem sokkal kórházba került. Tíz napig küzdött az életéért, de végül feladta, hiába remélte hitvese, és gyermekei is, hogy egy nap még jobban lesz, talán színpadra is áll. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sinkó László. Fotó: archív