Második világháborús szovjet légibombát találtak Csepelen, a Fácánhegyi úton egy építési területen, a hatástalanítás idejére a területet százméteres körzetben kiürítik – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede.

Építési területen

A tájékoztatás szerint a főváros 21. kerületében szerdán találták meg a zárt építési területen a robbanótestet. A tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy egy száz kilogrammos, második világháborús, éles orrgyújtószerkezetű szovjet légibomba került elő. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiürítik a területet

Ahhoz, hogy a robbanótestet elszállíthassák, a helyszínen hatástalanítani kell. Ennek idejére a rendőrök a területet százméteres körzetben kiürítik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Decemberben egy  500 kilós amerikai légibombát találtak a csepeli Petróleum-öbölben

Ahogyan azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta egy kotróhajó dolgozói medertisztítás közben bukkantak a nagyméretű robbanóeszközre a csepeli Petróleum-öbölben.

Hatástalanítani kellett

A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok akkor megállapította: ahhoz, hogy a robbanótestet el tudják szállítani, a helyszínen hatástalanítani kell. A biztonságos hatástalanításhoz a rendőrök mintegy 800 méter sugarú körben lezárták az érintett területet, december 22-én.

Bombatámadások fél éven át

Ahogy a mult-kor írt róla korábban,  1944. áprilisától, több mint fél éven keresztül heti rendszerességgel érte amerikai bombatámadás a magyar fővárost. Az első napon több száz, bombázó által kieresztett töltet érte el Ferencvárost és Csepelt, ezernél is több halálos áldozatot okozva a meglepett Budapestnek

Csepel, a stratégiai hely

A csepeli gyárak fontos szerepet játszottak a Magyar Királyi Honvédség és a Wehrmacht hadianyag-ellátásában, de még nagyobb szerepet tulajdonítottak a támadók az olajfinomítóknak és a petróleumkikötőnek is, ahol a németek számára oly fontos román olajat is tárolták.

Gyújtóbombákkal szórták

A kőolajat leginkább gyújtóbombákkal szórták, melyek általában félórás késleltetésre voltak beállítva, robbanásuk után lángba borítva a tartályokat. A Weiss Manfréd konszern csepeli ipartelepe ellen a legkoncentráltabb támadás 1944. július 27-én folyt.

Bomba a Dunában

A Kékvillogó.hu tavaly szeptemberben írt arról, hogy egymázsás szovjet légibombát találtak a Dunában, Budapest belvárosában. A robbanótestet szeptember 12-én, hétfőn emelték ki.

Nem mindennapi gyakorlás

Gajdos Milán főhadnagy, az MH tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje közölte: a katasztrófavédelem tűzoltó búvárai bukkantak a robbanóeszközre dunai gyakorló merülésük közben az Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső fővárosi folyamszakaszon.

Éles a szerkezet

A tűzszerész búvárok megállapították, hogy egy második világháborús, szovjet gyártmányú légibomba szunnyadt a folyómederben, élesített gyújtószerkezetekkel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Csepelen decemberben talált bomba. Fotó: H 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred/Facebook