A Bükkben már jó ideje éle egy barna medve. Először augusztus elején készült róla videófelvétel. Cikkünk végén megnézheted az újabb fényképeket.

Nem hagyta el az országot a medve

Az augusztus másodikán lencsevégre kapott, majd azóta többször is észlelt barna medve ismét a Bükkben barangol. A Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület vasárnap újabb fényképeket osztott meg róla. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiderült, hogy pontosan hol készültek a fotók

“A Bükk „láthatatlan turistája”, mindenki kedvenc medvéje továbbra is sikerrel barangol az erdő rejtett zugaiban” – írták az egyesület közösségi oldalán. Az egyik kommentelő megkérdezte, melyik kamera készítette a fényképeket. A 24. kamera rögzítette a Ny-Bükkben – érkezett a válasz.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nagy területen kóborol a medve

A hozzászólók szerettek volna több részletet is megtudni arról, merre található az állat. Az egyesület jelezte, nagy területen kóborol. Mivel a frissen közzétett fotó még szeptember 2-án készült, így semmi garancia nincs rá, hogy még mindig arrafelé jár, ahol lefényképezték.

Nem kell félni, de nem árt az óvatosság

A Bükkben továbbra is biztonságos kerékpározni. Ezt sokan meg is teszik, írta az Egyesület a közösségi oldalán. Ami kevésbé javasolt, az a csendes éjszakai túrázás és kerékpározás.

A Kismaros környékén is láttak egy medvét

Júliusban írtunk arról, hogy Pest vármegyében is felbukkant egy medve. A Börzsönyligeten felbukkant állat kapcsán a szokolyai önkormányzat bejelentést is tett. Akkor arra kérték a lakosokat, hogy ne menjenek az erdőbe.

A medvét kerülni kell

A medvével semmiképp sem szabad barátkozni, még akkor sem, ha medvebocsról van szó, hívja fel a figyelmet a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Vélhetően a bocs közelében lehet az anyja. Az anyamedvék harciasan védik kicsinyeiket.

Mindig a turistautakon kell közlekedni az erdőben

Célszerű a kijelölt turistautakat követni, azokról nem letérni. Kiváltképp a sűrű, bozótos területeket kell kerülni. Napnyugta és napkelte között nem javasolt az erdőben tartózkodni.

Nem szabad nesztelenül menni az erdőben

Akik társaságban mennek a természetbe, jól teszik, ha beszélgetnek közben. Az, aki egyedül túrázik, használjon csengőt vagy rádiót. A fejhallgató használata viszont kifejezetten ellenjavallt.

Ezt kell tennie annak, aki medvével találkozik

Ha az állat nem veszi észre az embert, akkor feltűnés nélkül, halkan el kell távolodni a medvétől, közben szemmel tartva azt. A medve általában a tájékozódás érdekében áll két lábra. Amennyiben az állat észreveszi az embert, az elzavarásával nem szabad próbálkozni. A szemébe sem szabad nézni, de hátat sem szabad neki fordítani. Elfutni előle esélytelen, mivel gyorsabb az embernél. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A friss fotók

Kiemelt kép: a bükki medve – Forrás: YouTube