Márciustól több mint 100 ezer forinttal nő minden országgyűlési képviselő fizetése a törvénybe beépített, az átlagkeresetek alakulását követő automatizmus miatt. Kövér László házelnök bruttó 254 ezer forinttal kap többet, a Áder János és Novák Katalin fizetése pedig 3,9 millió lesz.

Emelkedik a képviselők fizetése

A napokban kapják meg a megemelt fizetésüket a parlamenti képviselők: az alapilletmény 8,7 százalékkal, azaz 106 ezer forinttal emelkedik, de a különféle szorzóknak köszönhetően a politikusok túlnyomó része ennél jóval nagyobb béremelésnek örülhet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

1 millió 300 ezer feletti fizetés

Az emelés pontos mértékét csak a Központi Statisztikai Hivatal jelentése után a 24. hu számolta ki. A KSH szerint tavaly 438,8 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. A képviselői alapilletményt az előző évi átlagkereset háromszorosában állapítja meg a jogszabály, így ez márciustól 1 millió 316 ezer forintra nő.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Bizottsági tagok

A képviselői tisztséget is betöltő minisztereken és az államtitkárokon kívül, akik cserében megkapják a miniszteri és államtitkári fizetést is, azonban szinte minden képviselő nagyobb illetményt kap ennél, mert már egyetlen bizottsági hely esetén is 1 millió 580 ezer forintos fizetés jár.

Jegyzők illetménye

Azok a képviselők, akik a törvényalkotási bizottság tagjai, és azok, akik két bizottságban ülnek, 1,8 millió forintot vihetnek haza. A frakcióvezető-helyettesek és jegyzők pedig 2 millió 240 ezret kapnak majd.

Frakcióvezetők

A hét frakcióvezetőnek, a hat parlamenti alelnöknek és a háznagynak, Mátrai Mártának a 212 ezer forintos emeléssel 2,6 millió forint fölé nő a bére. 

Kövér László fizetése

Kövér László házelnök kapja a legmagasabb fizetésemelést, ő 254 ezer forinttal vihet haza többet, ami azt jelenti, hogy 3,6 millió forintot kap minden hónapban.

Köztársasági elnök

Áder János, leköszönő köztársasági elnök sem jár rosszul. Az ő fizetése 280 ezer forinttal nő, így 3,9 milliót kap majd. Mandátuma ugyan májusban lejár, de ezt a fizetést élete végéig kapni kapja majd. Úgy, mint Novák Katalin, akinek szintén ugyanennyi lesz a fizetése.

Búcsúzó képviselők

Azok a politikusok, akik a következő ciklusban már nem lesznek képviselők, ők még három hónapig örülhetnek a megemelt bérüknek, ugyanis nagyjából akkor alakul meg az új Országgyűlés. A búcsúpénzükbe azonban belekalkulálják a mostani emelést, ami azt jelenti, hogy körülbelül 500 ezerrel kapnak majd többet munkájuk végén.  

Sokat nőtt a fizetésük

A most záruló parlamenti ciklusban szépen gyarapodtak a képviselői fizetések, mivel 2018 nyarán még csak 750 ezer forint volt a havi tiszteletdíj.

460 ezerért bérelhetnek lakást

Az illetményemelés a többi juttatásra is hatással van: 40 ezer forinttal nő a vidéki képviselők albérlet-támogatása, így havi 460 ezer forintot fordíthatnak lakásbérlésre. Többet költhetnek irodabérlésre is: 80 ezer forinttal, 920 ezer forintra nőtt a havi keretösszeg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet

Győzike hivatalosan is belépett a Fideszbe, Budai Gyula írta alá a rapper belépési nyilatkozatát a Külügyminisztériumban

Kiemelt kép: Kövér László